Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό αρνητικών αποτελεσμάτων οι ευρωαγορές

Οι ανησυχίες έχουν επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, μετά τα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη των Merrill Lynch, Google και Microsoft, ενώ στον «χορό» των αρνητικών ανακοινώσεων εισήχθη και η Delhaize.

Οι ανησυχίες έχουν επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, μετά τα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη των Merrill Lynch, Google και Microsoft, ενώ στον «χορό» των αρνητικών ανακοινώσεων εισήχθη και η L’Oreal.

Εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις για την μετοχή της Delhaize (-15,5%), μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας για το σύνολο του έτους. Το «παράδειγμά» της ακολουθούν και οι υπόλοιποι όμιλοι λιανικών πωλήσεων τροφίμων, με την Tesco να υποχωρεί 1,8%, την Ahold στο 5,4%, την Carrefour πλησίον του 1,6%.

Το γεγονός ότι η κρίση μοιάζει – εάν, τουλάχιστον, ληφθεί ως παράγοντας εξέτασης τα οικονομικά μεγέθη – να επεκτείνεται στο σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων και όχι μόνο τον χρηματοοικονομικό, ενισχύει τους φόβους ότι ενδεχομένως να υπάρξουν περισσότερες «δυσάρεστες εκπλήξεις» στο μέλλον.

«Οι αγορές ανέκαμψαν με ταχύτητα και πιθανώς υπερβολικά. Όμως κατέφθασαν τα αρνητικά αποτελέσματα Merrill Lynch και Microsoft και μοιάζουν να επιστρέφουν εκ νέου στην πραγματικότητα», σημειώνει στο Bloomberg, ο Oliver Stevens, επικεφαλής trading στην IG Markets.

Άλλωστε, παρά τα όποια «διαλείμματα ανόδου», από τις διεθνείς αγορές έχουν «χαθεί» 14 τρισ. δολάρια από τον Οκτώβριο του 2007 έως και σήμερα, ποσό το οποίο για καλυφθεί θα πρέπει να υπάρξει ισχυρό ράλι, το οποίο θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οριακές, πάντως, συνεχίζουν να είναι οι μεταβολές στους βασικούς δείκτες της Ευρώπης, με τον DAX 30 να ενισχύεται 0,08% στις 6276 μονάδες, τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,38% στις 5266 και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,44% χαμηλότερα στις 4207 μονάδες.

Το ευτύχημα για την Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης 17/7, ήταν ότι Merrill, Microsoft και Google ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους μεγέθη μετά το κλείσιμο της αγοράς. Ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 11.446 μονάδες με άνοδο 1,85%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,2%, στις 2.312 μονάδες. Άνοδος 1,2% για τον S&P 500, που έκλεισε στις 1.260 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v