Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ξέσπασμα" ανόδου στις ευρωαγορές

Πραγματικό "ξέσπασμα ανόδου" σημειώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται πρόθυμοι να προχωρήσουν σε εκτεταμένες τοποθετήσεις, με δεδομένη και τη σημαντική υποχώρηση των μετοχικών αποτιμήσεων.

Η υποχώρηση πετρελαίου αλλά και η αντίστοιχα ήπια πορεία του ευρώ, βοηθά να επιστρέψει η επενδυτική αισιοδοξία, με τις μετοχές αερομεταφορέων και αυτοκινητοβιομηχανιών να αναλαμβάνουν τα «σκήπτρα» της ανόδου.

Σε υψηλό τριών μηνών οι μετοχές των UBS (6,6%) και Royal Bank of Scotland (8,5%), οι οποίες έχουν δεχθεί «σκληρά κτυπήματα» από την έκθεσή τους στο subprime. Ισχυρά ανοδικά η BNP Paribas (3,7%).

Ακόμη, δε, και οι νέες κατηγορίες των αμερικανικών αρχών ενάντια στην UBS για «παροχή βοήθειας» σε 19.000 Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους επενδυτές.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» οι μετοχές αερομεταφορέων με την Ryanair να σημειώνει άνοδο 3,1%, ενώ από τις αυτοκινητοβιομηχανίες ξεχωρίζει η Daimler με κέρδη 3,4%.

«Σαφώς υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που στηρίζουν την αισιοδοξία», τονίζει στο Bloomberg, ο Virginie Robert, διαχειριστής κεφαλαίων στην Raymond Asset Management, η οποία διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 35 δισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κέρδη 0,7% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, ο οποίος αγγίζει τις 1.346 μονάδες, έχοντας ενισχυθεί 1,7% σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις.

Στο 1,6% τα κέρδη για τον DJ Stoxx 600, ενώ πλησίον του 1,01% ενισχύεται ο DAX στο επίπεδο των 6.217 μονάδων.

Σε ανάλογη πορεία βρίσκονται οι αγορές Βρετανίας και Γαλλίας, με τους FTSE 100 και CAC 40 να κινούνται κατά 1,47% και 1,31% υψηλότερα, αντιστοίχως.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται, σήμερα, στην ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών β’ τριμήνου, σειράς εταιρειών, με τις JPMorgan και Merrill Lynch, πέραν πάσης αμφιβολίας, να συγκεντρώνουν όλα τα «βλέμματα».

Σημαντική, όμως, προσοχή προσδίδεται και στις αντίστοιχες ανακοινώσεις των Nokia, Coca-Cola αλλά και Microsoft, Google (οι οποίες, όμως, δημοσιοποιούν τα μεγέθη β’ τριμήνου μετά το κλείσιμο της Wall Street).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v