Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη ευρωαγορών λόγω πτώσης πετρελαίου

Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι ευρωαγορές κατόπιν της πτώσης 5 δολ. στις τιμές πετρελαίου και εν αναμονή της κρίσιμης ανακοίνωσης της Goldman Sachs για τα αποτελέσματα β’ τριμήνου.

Ανάκαμψη τιμών εκδηλώνεται στις ευρωαγορές, κατόπιν της πτώσης των τιμών πετρελαίου 5 δολάρια. Οι βασικοί δείκτες σημειώνουν επιφυλακτική άνοδο, εν αναμονή της κρίσιμης ανακοίνωσης της Goldman Sachs για τα αποτελέσματα β’ τριμήνου.

Οι εκτιμήσεις κορυφαίων αναλυτών και  αρθρογράφων που αναφέρουν ότι είναι υπερβολικές οι προοπτικές επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από την Fed, τις οποίες αρχίζουν να προεξοφλούν οι αγορές, βοηθούν την επενδυτική ψυχολογία.

Αναλυτές της Moody's και της ABN Amro εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα σπεύσει να αυξήσει τα επιτόκια, ενώ αρθρογράφοι των «Wall Street Journal» και «Financial Times» πιστεύουν ότι η Fed θα διατηρήσει σταθερό το κόστος δανεισμού στην συνεδρίαση του Ιουνίου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ανακοίνωση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης στην γερμανική αγορά καθώς και του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Βρετανία .

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου από το χθεσινό ιστορικό υψηλό προκαλεί ανακούφιση στους ενεργοβόρους κλάδους και ειδικά στις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Ανοδικές τάσεις διατηρούν οι μετοχές μεταλλευτικών επιχειρήσεων, κατόπιν της αναρρίχησης του χαλκού σε υψηλό δύο εβδομάδων.

Η Ryanair ενισχύεται 1,9% και η British Airways 1,2%.

Η BHP Billiton κερδίζει 1,5%.

Ο όμιλος λιανικής τροφίμων Whitbread ενισχύεται 4,5% στο Λονδίνο κατόπιν ανακοίνωσης θετικής έναρξης στο φετινό οικονομικό έτος, με αύξηση πωλήσεων 7,1% στους 13 μήνες έως τον Μάιο.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,73% στις 5.836 μονάδες, ο DAX 1,01% στις 6.797 μονάδες και ο CAC 0,9% στις 4.699 μονάδες.

Η χθεσινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχε μικτή εικόνα, με κέρδη στον τραπεζικό κλάδο χάρη στα αποτελέσματα της Lehman Brothers.

Η Goldman Sachs ανακοινώνει αποτελέσματα β’ τριμήνου σήμερα, πριν το άνοιγμα της Wall Street.

Χθες, ο Dow Jones, αν και πρόσκαιρα βρέθηκε σε θετικό έδαφος, ολοκλήρωσε τελικά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με απώλειες 0,31%. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο S&P 500, ο οποίος εν μέσω αρκετών εναλλαγών προσήμων έκλεισε τελικά πρακτικώς αμετάβλητος. Αντίθετα, ο Nasdaq κατάφερε να κλείσει με άνοδο 0,83%.

Σημειώνεται ότι χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν πτωτικά, εξαιτίας της αρχικής εκτίναξης της πετρελαϊκής τιμής μέχρι το επίπεδο των 140 δολαρίων το βαρέλι. Ο FTSE υποχώρησε 0,14%, ο DAX 0,5% και ο CAC 0,52%.

Νωρίτερα σήμερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια παρουσίασαν μικτή εικόνα με ήπιες διακυμάνσεις. Κέρδη απεκόμισαν οι κλάδοι τραπεζών και μετάλλων. Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού έκλεισε με άνοδο 0,5% ενώ ο Nikkei έκλεισε αμετάβλητος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v