Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πληθωρισμός «στοιχειώνει» τις αγορές

Το «στοιχειό» του πληθωρισμού βυθίζει τις αγορές, με την αγορά της Κίνας να κλείνει τη χειρότερη εβδομάδα. Πιέσεις στο λιανεμπόριο λόγω Coca Cola 3Ε, ενώ τα βλέμματα στρέφονται στην ανακοίνωση του CPI στις ΗΠΑ.

Το «στοιχειό» του πληθωρισμού ασκεί πιέσεις στις ευρωαγορές και στα futures Wall, ενώ νωρίτερα το Χρηματιστήριο της Κίνας έκλεισε τη χειρότερη εβδομάδα στην ιστορία του.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιταχύνθηκε 3,1% τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, υψηλότερα των προβλέψεων.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, που θα δώσει ενδείξεις για την ταχύτητα και το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του τιμάριθμου.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,97% στις 5.734 μονάδες, ο DAX 0,73% στις 6.665 μονάδες και ο CAC 0,97% στις 4.626 μονάδες.

Ο δείκτης Stoxx 600 σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση δύο εβδομάδων (6,3%) μέχρι στιγμής στο έτος. Ο δείκτης CSI 300 στην Κίνα έκλεισε με εβδομαδιαία διολίσθηση 15%.

Έντονη πτώση καταγράφει ο κλάδος λιανεμπορίου κατόπιν της υποβάθμισης των ετήσιων στόχων της Coca Cola 3Ε, που διολίσθησε έως 20% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο όμιλος εμφιαλώσεων προχώρησε στην υποβάθμιση εξαιτίας της πτώσης των καταναλωτικών δαπανών στο πλαίσιο της εκτίναξης των τιμών τροφίμων και καυσίμων.

Αισθητές είναι οι πιέσεις και στις αυτοκινητοβιομηχανίες, κατόπιν της υποβάθμισης της σύστασης της Goldman Sachs για την BMW (-2,6%) και την ανακοίνωση μείωσης των ευρωπαϊκών πωλήσεων αυτοκινήτων συνολικά κατά 7,8%. Η Daimler υποχωρεί 1,3% και η Volkswagen επίσης 1,3%.

Αντιθέτως, η Goldman Sachs αναβάθμισε τις μετοχές της Michelin και της Peugeot Citroen.

Η μετοχή της Inbev υποχωρεί 3,4%, κατόπιν δημοσιεύματος ότι η Anheuser-Busch προσεγγίζει τη μεξικανική Grupo Modelo για να αποκρούσει την προσφορά εξαγοράς της από την Inbev.

Στον αντίποδα, αισθητή ανάκαμψη σημειώνουν οι βρετανικές τράπεζες, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της χώρας να απαιτήσει κοινοποίηση των επενδυτικών θέσεων short-selling στη διάρκεια αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και να περιορίσει το margin επενδυτών που τοποθετούνται υπέρ πτώσης μετοχών.

Η HBOS εκτινάσσεται 8,1% και η Barclays κερδίζει 1,9%.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή Μαΐου κατά 0,5%, που θα είναι η μεγαλυτερη μηνιαία αύξηση από τον Νοέμβριο.

Θα ανακοινωθεί επίσης ο κρίσιμος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν για τον μήνα Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v