Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος ευρωαγορών

Σταθεροποίηση υψηλότερα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με την αναρρίχηση των τιμών πετρελαίου κοντά στα 120 δολάρια, να παίζει τον καθοριστικό ρόλο στις επενδυτικές επιλογές. Ισχυρή ανάκαμψη στην Ασία.

Σταθεροποιητικές τάσεις σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές, με την αναρρίχηση των τιμών πετρελαίου κοντά στα 120 δολάρια να παίζει καθοριστικό ρόλο στις επενδυτικές επιλογές.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων εμπορευμάτων ώθησαν υψηλότερα τους δείκτες στα χρηματιστήρια της Ασίας, σε αντίθεση με το πτωτικό χθεσινό κλείσιμο στη Νέα Υόρκη, όπου οι αυξήσεις στις τιμές καυσίμων επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα και την εταιρική κερδοφορία.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, κυριαρχεί η πτώση του δολαρίου στα 1,6019 έναντι του ευρώ καθώς επαπειλούνται νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να χαλιναγωγηθούν οι ανοδικές πιέσεις που προκαλούν τα ακριβά καύσιμα και τρόφιμα στον πληθωρισμό.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,25% στις 6.069 μονάδες, ο DAX 0,34% στις 6.750 μον. και ο CAC 0,46% στις 4.894 μονάδες.

Η Anglo American ενισχύεται 1,5% και η BHP Billiton 1,9%. Η Total κερδίζει 0,8%.

Θετικά αντιδρά η Merck (+3,7%) στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, που ήταν καλύτερα των αναμενόμενων.

Στο επίκεντρο τίθεται η European Aeronautic, Defence & Space (-2%), κατόπιν της σύστασης της Deutsche Bank προς τους επενδυτές για "πώληση" της μετοχής.

Ο τεχνολογικός κλάδος εξακολουθεί να πιέζεται, μετά τις μεγάλες απώλειες στα αποτελέσματα της Infineon Technologies.

Οι ασιατικές αγορές διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο οκτώ εβδομάδων, με στήριξη από πετρελαϊκούς και μεταλλευτικούς ομίλους.

Η «έκρηξη» στις τιμές πετρελαίου και η ισχυρή πορεία ανόδου στις τιμές βασικών, πολυτίμων μετάλλων και αγροτικών εμπορευμάτων, αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που βοηθούν στην ανάκαμψη των ασιατικών αγορών.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού ενισχύθηκε 1% ενώ οι Nikkei και Hang Seng ενισχύθηκαν 0,56% και 0,87% αντίστοιχα, Ισχυρή ανάκαμψη καταγράφηκε στην Κίνα, με «οδηγούς» τους τραπεζικούς τίτλους και ο δείκτης CSI 300 έκλεισε με άνοδο 3,2%.

Αντιθέτως, τα αποτελέσματα της Texas Instruments που δεν ικανοποίησαν, η προειδοποίηση της Du Pont αλλά και το νέο ράλι του πετρελαίου προς τα 120 δολάρια συνέθεσαν εκρηκτικό μείγμα υποχώρησης για την αμερικανική αγορά, χθές.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,82%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 1,29%και ο S&P 0,88%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v