Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ ρυζιού με το βλέμμα στην Ταϋλάνδη

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε η τιμή του ρυζιού στις διεθνείς αγορές, όταν αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσαν οι πιέσεις στην Ταϋλάνδη, μπορεί να ωθήσουν σε περιορισμό των εξαγωγών.

Ρεκόρ ρυζιού με το βλέμμα στην Ταϋλάνδη
Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε η τιμή του ρυζιού στις διεθνείς αγορές, όταν αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσαν ότι ανησυχούν για την διόγκωση των πιέσεων στην Ταϋλάνδη, που μπορεί να ωθήσουν σε περιορισμό των εξαγωγών, επιβαρύνοντας την παγκόσμια κρίση τιμών τροφίμων.

Η Ταϋλάνδη προσφέρει το ένα τρίτο των εξαγωγών ρυζιού στον πλανήτη και «οποιαδήποτε κίνηση περιορισμού των εξαγωγών της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας θα προκαλέσει πανικό στην διεθνή αγορά,» όπως σημειώνουν αναλυτές στο Bloomberg.

«Θα είναι σαν να μειώνει τις εξαγωγές πετρελαίου η Σαουδική Αραβία,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο James Adams, κορυφαίο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του ρυζιού ενισχύθηκε 2,3% στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο στα 24,745 δολ. ανά 100 ουγγιές.

Στην φυσική αγορά, η τιμή για το λευκό ρύζι Β, που είναι η ποικιλία – αναφοράς για τις εξαγωγές, ανήλθε στο ρεκόρ των 854 δολ. ανά τόνο στις αρχές Απριλίου, που είναι το υψηλότερο ιστορικό επίπεδο. Πέρσι τέτοια εποχή, η εν λόγω ποικιλία πωλείτο προς 327,25 δολ. ανά τόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v