Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη από ενέργεια - εμπορεύματα στις αγορές

Με επίκεντρο τους τομείς ενέργειας και εμπορευμάτων, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούν την ασιατική ανάκαμψη και ενισχύονται έπειτα από 5 πτωτικές συνεδριάσεις.

Με επίκεντρο τους τομείς ενέργειας και εμπορευμάτων, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούν την ασιατική ανάκαμψη και ενισχύονται έπειτα από 5 πτωτικές συνεδριάσεις.

Η αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου σε νέα επίπεδα-ρεκόρ και οι θετικές ειδήσεις σε επιχειρηματικό και εμπορικό επίπεδο για τις εταιρίες του κλάδου ωθούν υψηλότερα τις ενεργειακές μετοχές.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι αγόρασε μετοχές στην ΒΡ (+1,4%), ενώ η Repsol (+12%) ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκε πετρέλαιο σε βραζιλιάνικη εξόρυξη.

Κέρδη αποκομίζουν, παρά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου σε νέο ρεκόρ, οι μετοχές του αεροπορικού κλάδου, στον απόηχο της συμφωνίας Delta - Northwest, που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω συγκεντρωτισμό στον χώρο.

Θετικά αντιδρά και ο κλάδος λιανεμπορίου, κατόπιν της ανακοίνωσης καλύτερων των αναμενόμενων κερδών από τη βρετανική Tesco (+2,9%).

Σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται και ο τηλεπικοινωνιακός τομέας. Η Sanford C. Bernstein άνοιξε νέα κάλυψη για τη μετοχή της Vodafone Group με σύσταση «υπερεμφάνισης», καθώς και για εκείνη της Telefonica. Η Morgan Stanley αναβάθμισε τη σύσταση για τον τίτλο της Telekom Austria.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 1% στις 5.889 μονάδες, ο DAX κερδίζει 0,49% στις 6.586 μονάδες και ο CAC 0,76% στις 4.802 μονάδες.

Στις ασιατικές συναλλαγές, η διαμόρφωση του μαύρου χρυσού σε νέα επίπεδα-ρεκόρ στήριξε τις μετοχές πετρελαϊκών ομίλων και βοήθησε τις αγορές να αντιστρέψουν το κλίμα και να κινηθούν ανοδικά.

Οι βασικοί δείκτες της περιφέρειας ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με ήπια άνοδο. Κέρδη 0,5% αποκόμισε ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού και άνοδο 0,6% σημείωσε ο Nikkei.

Αντιθέτως, σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η αμερικανική αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι ζημίες της Wachovia στο α΄ τρίμηνο επέτειναν ακόμη περισσότερο την ανησυχία των επενδυτών για τη συνέχεια των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,19%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,63% και ο S&P 0,34%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v