Οι φαρμακευτικές πίεσαν τις ευρωπαϊκές αγορές

Χαμηλότερα έκλεισαν μετά από τέσσερις μέρες οι ευρωπαϊκές αγορές, που δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα αρχικά τους κέρδη. Την πτώση οδήγησαν οι φαρμακευτικές εταιρίες, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι οι παραγωγοί υποκατάστατων φαρμάκων θα συνεχίσουν να παίρνουν μερίδιο αγοράς από τις εταιρίες.

Χαμηλότερα έκλεισαν στην πλειοψηφία τους οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η άνοδος των τεχνολογικών μετοχών στον απόηχο των αποτελεσμάτων των εταιριών των ΗΠΑ, Intel και Microsoft, δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις απώλειες που προκάλεσαν μετοχές του φαρμακευτικού τομέα.

Η κατά 1,8% άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, που έδειξε σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και η σταθεροποίηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο στο 2,4%, δεν φαίνεται να κατάφεραν να ενισχύσουν τις αγορές, που υποχώρησαν μετά από τέσσερις μέρες ανόδου.

Στον τεχνολογικό κλάδο, που ενισχύθηκε επίσης μετά από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι κατασκευαστές μικροτσίπ διαπραγματεύονται με τις εταιρίες πληροφορικής την κατά 10% αύξηση των τιμών τους, ενισχύθηκαν η STMicroelectronics, η ASML και η Infineon.

Μικτή ήταν η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο με τις γερμανικές Commerzbank και Deutsche Bank, να καταγράφουν κέρδη.

Αντίθετα, η βρετανικές Lloyds και Barclays δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η άνοδος του χρέους των καταναλωτών και η υποχώρηση της εμπιστοσύνης, ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για τα αποτελέσματα των τραπεζών.

Αντίστοιχα κινήθηκαν και οι ασφαλιστικές, καθώς η γερμανική Allianz και η ολλανδική Aegon κινήθηκαν υψηλότερα, ενώ η βρετανική Aviva, υποχώρησε.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις φαρμακευτικές εταιρίες, αρχής γενομένης από την ολλανδική φαρμακευτική και χημική εταιρίας Akzo Nobel, καθώς ανακοίνωσε κέρδη κατά 30% χαμηλότερα των προβλέψεων. Χαμηλότερα κινήθηκαν επίσης οι GlaxoSmithKline, AstraZeneca και Roche.

Επιπλέον, απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της Tesco, της μεγαλύτερης εταιρίας λιανικής εμπορίας της Βρετανίας, καθώς άρχισε να διαπραγματεύεται χωρίς δικαίωμα στο μέρισμα.

Με απώλειες της τάξεως του 1,58% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 3.854,90 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 0,90% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 2.895,16 μονάδες.

Πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα και στο δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη, βρισκόμενος στις 2.827,99 μονάδες, κατά 0,22% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v