Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο υψηλό το γερμανικό χρηματιστήριο

Επιμένει στα ρεκόρ ο γερμανικός δείκτης DAX 30 ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στο γαλλικό χρηματιστήριο. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός. Υποχωρεί το ευρώ.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τις μετρήσεις πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία - ενισχύοντας μια τάση που τροφοδοτεί τη συζήτηση για το πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Φεβρουάριο, από 3,4% τον προηγούμενο μήνα και σε ταύτιση με έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ισπανία επίσης επιβραδύνθηκε - στο 2,9% από 3,5% - αν και υπερέβη ελαφρώς τις προσδοκίες.

Παράλληλα, ο γερμανικός πληθωρισμός τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 2,7%, επαληθεύοντας τις αντίστοιχες προβλέψεις, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν σήμερα Πέμπτη.

Οι εναρμονισμένες γερμανικές τιμές καταναλωτή, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν σημειώσει αύξηση 3,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, μεταδίδει το Reuters. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρέμεινε αμετάβλητος στις 494 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,07% στις 7.630 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,44% στις 17.678 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,34% στις 7.927 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 0,9% στα 79,21 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,5% στα 2.053 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0804 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v