Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση από τα υψηλά στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τον δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί από τα ιστορικά υψηλά. Άνοδος στο… νήμα και νέο ρεκόρ για τον γερμανικό DAX 30. Υψηλότερα το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις μετρήσεις πληθωρισμού, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αυτήν την εβδομάδα.

"Οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλη την ευρωζώνη αλλά οι επιχειρήσεις μπορεί να απορροφούν ένα μέρος της αύξησης αυτής μέσω χαμηλότων περιθωρίων κέρδους", δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η αύξηση των μισθών αναμένεται να γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός καταλύτης στη δυναμική του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα» ανέφερε η κα. Λαγκάρντ στο Στρασβούργο.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,37% στις 495 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,29% στις 7.684 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,02% στις 17.423 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,46% στις 7.929 μονάδες.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρόκειται να επιστρέψουν περισσότερα από 120 δισ. ευρώ στους μετόχους από τα κέρδη του 2023, καθώς μεταφέρουν τα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων στους επενδυτές.

Οι μεγαλύτερες εισηγμένες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δεσμευτεί για 74 δισ. ευρώ σε μερίσματα και 47 δισ. ευρώ σε επαναγορές μετοχών, αύξηση 54% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Το ποσό είναι πολύ υψηλότερο από κάθε χρονιά τουλάχιστον από το 2007, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η UBS.

Παράλληλα, άλμα σημείωσαν οι μετοχές της δανέζικης Zealand Pharma, αφού η εταιρεία δημοσίευσε ισχυρά αποτελέσματα από μια δοκιμή θεραπείας για ηπατική νόσο, η οποία έχει διαφημιστεί ως πιθανή ανταγωνσιτική στην αναπτυσσόμενη αγορά φαρμάκων για την απώλεια βάρους.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η δοκιμή φάσης 2 του φαρμάκου survodutide έδειξε ότι το 83% των ενηλίκων είδε θετικά αποτελέσματα για μια μορφή φλεγμονής του ήπατος που προκαλείται από την περίσσεια λιποκυττάρων, γνωστή ως "MASH", ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 0,9% στα 77,22 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,6% στα 2.036 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0851 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v