Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζήτηση κατεύθυνσης στις ευρωαγορές, πίεση από HSBC

Πιέσεις στο Λονδίνο από την τράπεζα HSBC. Οι παίκτες ελπίζουν σε κάποιο θετικό momentum κυρίως από την περιφέρεια, παρά από το κέντρο, που δείχνει να υποφέρει περισσότερο, σε γενικότερο περιβάλλον οικονομικής αδυναμίας στην Ευρώπη.

Αναζήτηση κατεύθυνσης στις ευρωαγορές, πίεση από HSBC

Μεικτές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές αναζητώντας να βρουν από κάπου να πιαστούν για τη συνέχεια μέσα στο γενικότερο περιβάλλον οικονομικής αδυναμίας στην Ευρώπη.

Οι παίκτες ελπίζουν σε κάποιο θετικό momentum κυρίως από την περιφέρεια, παρά από το κέντρο, που δείχνει να υποφέρει περισσότερο, σε μια αντιστροφή της εικόνας σε σχέση με το παρελθόν και κυρίως από τα χρόνια της κρίσης του ευρώ.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χαμηλώνει 0,25%, ο FTSE 100 υποχωρεί 0,9%, λόγω HSBC, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ανεβαίνει 0,2%.

Η HSBC δέχθηκε χτύπημα 3 δισ. δολαρίων στην κερδοφορία της, ωστόσο, προχωρά σε επαναγορά τίτλων. Η μετοχή υποχωρεί πάνω από 7%. Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 80% μετά από απροσδόκητες χρεώσεις για συμμετοχές σε κινεζική τράπεζα και από την πώληση των δραστηριοτήτων λιανικής στη Γαλλία, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας που εδρεύει στο Λονδίνο.

Έγραψε επιβάρυνση 3 δισ. δολ. για τη συμμετοχή στην Bank of Communications Co. και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την πώληση στη Γαλλία.

Οι αγορές ελπίζουν σε μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μήπως και έρθει κάποια στήριξη με φθηνότερο χρήμα για χρηματοδοτήσεις.

Το μικρό φρένο στην ενίσχυση των μισθών οι οποίοι κατέγραψαν άνοδο 4,5% στο τέλος του 2023 στη ζώνη του ευρώ, κατευνάζοντας κάπως τους φόβους ότι η αύξηση των αμοιβών θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο, σύμφωνα με την ΕΚΤ, που υποστηρίζει ένα είδος blame game στη σχέση μισθών-τιμών.  

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ κέρδισαν περισσότερο από 3% καθώς οι ευρύτερες αγορές Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψαν μεικτές τάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τις απώλειες της Wall Street.

Οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία της Ιαπωνίας για το εμπόριο και την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ σημείωσαν πτώση, αφού οι κύριοι μέσοι όροι παρουσίασαν απώλειες για δεύτερη ημέρα, κυρίως λόγω της πτώσης της Nvidia.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v