Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές μέσα στο γενικότερο κλίμα επιφύλαξης παγκοσμίως σε μια σειρά μέτωπα αστάθειας και αβεβαιότητας σε Ανατολή και Δύση.
Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 1,14%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 1,11%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινείται χαμηλότερα 1,17% και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει απώλειες 1,21%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας του Stoxx 600 έχει ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, στο 21,46.
Οι μετοχές των εταιρειών λιανικής υποχωρούν σχεδόν 1% και οδηγούν τις απώλειες στους δείκτες, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια διολίσθησαν στο κόκκινο.
Οι παίκτες αξιολογούν τόσο τους τριγμούς από την οικονομία της Κίνας και τις νέες ανησυχίες για τον τομέα των ακινήτων όσο και τις μελλοντικές κινήσεις στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής από τους κεντρικούς τραπεζίτες που ακροβατούν ανάμεσα στον πληθωρισμό και στις πιέσεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης με πτώση 0,9% και βρίσκεται σε πορεία αρνητικής εβδομάδας, αφού τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Ιούλιο έδειξαν ότι οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων δεν έξω από το τραπέζι της συζήτησης, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να χτυπούν υψηλό 15ετίας.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολουθούν τους τίτλους σε Ασία-Ειρηνικό, όπου οι αγορές υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές βρέθηκαν ανάμεσα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας τον Ιούλιο και την πτώχευση του κινεζικού γίγαντα ακινήτων Evergrande στις ΗΠΑ.
Η κινεζική εταιρεία αναζήτησε προστασία βάσει του Κεφαλαίου 15 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, ο οποίος προστατεύει από τους πιστωτές εταιρείες εκτός ΗΠΑ που υπόκεινται σε αναδιάρθρωση, αυξάνοντας την ανασφάλεια στους κύκλους των επενδυτών στα χρηματιστήρια διεθνώς για τη συνέχεια και τον κίνδυνο ντόμινο από το ενδεχόμενο μετάδοσης της ίωσης...