Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθοδικοί άνεμοι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ανησυχίες ότι ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ δεν έχει κλείσει βαραίνουν στο κλίμα. Η προσοχή και στην Ασία.

Καθοδικοί άνεμοι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς αφού τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Ιούλιο έδειξαν ότι οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων παραμένουν στο τραπέζι.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,5%. Ο κλάδος των εξορύξεων είναι ο μοναδικός σε θετικό έδαφος.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο έδειξαν ότι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία για τη διατήρηση του πληθωρισμού και υπονοούν ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις στα επιτόκια αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5% μετά από αυτή τη συνεδρίαση, το υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία 22 χρόνια. Οι αγορές γενικά περίμεναν ότι αυτή θα είναι η τελική αύξηση σε αυτόν τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης, αλλά τα πρακτικά έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί για το εάν πρέπει να σημάνουν τη «λήξη».

Νωρίτερα οι μετοχές της Ασίας συνέχισαν να υποχωρούν καθώς η Ιαπωνία σημείωσε την πρώτη μηνιαία πτώση των εξαγωγών της εδώ και πάνω από δύο χρόνια εν μέσω επιβράδυνσης της ζήτησης από την Κίνα και άλλους εταίρους στην περιοχή.

Τα futures για τις μετοχές στις ΗΠΑ σημείωσαν ελάχιστες αλλαγές σε μια περίοδο που η Wall Street συνεχίζει να διανύει ένα δύσκολο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v