Υποτονικό άνοιγμα για τις ευρωπαϊκές αγορές

Με τάσεις υποχώρησης, όπως άλλωστε αναμενόταν, ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μία ημέρα που όπως εκτιμάται οι αγορές θα κινηθούν χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Πτωτικά και με υποτονικό κλίμα ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις της Τρίτης για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μία ημέρα που όπως εκτιμούν οι αναλυτές η Ευρώπη θα κινηθεί χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, ο FTSE100 του Λονδίνου ξεκίνησε με πτώση της τάξεως του 0,52% στις 5127,40 μονάδες, ο γαλλικός CAC40 σημειώνει στην αρχή της συνεδρίασης απώλειες 0,72% και προσεγγίζει τις 4315,60 μονάδες, ενώ ο δείκτης DAX της Φραγκφούρτης υποχωρεί κατά 1,06% στις 4820,22 μονάδες.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές οι ευρωπαϊκές αγορές ενδέχεται να κινηθούν χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση σήμερα, ελλείψει επιχειρηματικών ειδήσεων εκ των έσω αλλά και λόγω της αργίας στις ΗΠΑ, καθώς χθες ήταν η Ημέρα του Προέδρου.

Ωστόσο, θετικά αναμένεται να επιδράσουν στην πορεία των δεικτών οι φήμες για άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο 2001 κατά 0,7% (τα επίσημα στοιχεία ανακοινώνονται σήμερα), ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι το κλίμα θα αρχίσει να αλλάζει και το ενδιαφέρον να εντείνεται από την Πέμπτη οπότε θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και δεν αναμένεται να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική.

Όσον αφορά στους κλάδους, ανοδικά αναμένεται να κινηθεί η φαρμακοβιομηχανία, ειδικά μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της Sanofi για αύξηση κερδών το 2001 κατά 42%, ενώ καθοδική πορεία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν οι μετοχές ΜΜΕ, καθώς η Kirch συνεχίζει να ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα.

Η κινητή τηλεφωνία –ελλείψει στήριξης από Wall- αναμένεται να επηρεαστεί από την είδηση ότι η εταιρεία Matsushita, θυγατρική της Panasonic σημείωσε σημαντικές ζημίες για το 2001, με περισσότερο ευάλωτες μετοχές όπως της Alcatel ή της Siemens. Ωστόσο, στον ευρύτερο κλάδο των τηλεπικοινωνιών ανοδικά εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι μετοχές της France Telecom και της Mobilcom.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v