Μικτές τάσεις στις ευρωαγορές (update)

Οι επισημάνσεις της ΕΚΤ για επιβράδυνση της ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων, που πιθανόν να ανοίξει το δρόμο για μείωση των επιτοκίων το Δεκέμβριο, μετέβαλε θετικά το κλίμα σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Παραμένουν οι πιέσεις στο Λονδίνο, αλλά και τα δυσάρεστα εταιρικά νέα από Allianz, Credit Suisse.

Οι ενδείξεις που προσέφερε η ΕΚΤ για πιθανή μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη έχουν αντιστρέψει το κλίμα προς τα πάνω στις ευρωπαϊκές αγορές, με το Λονδίνο ωστόσο να δέχεται ακόμη πιέσεις τις οποίες συντηρούν α αρνητικά αποτελέσματα των Allianz και Credit Suisse.

Η Allianz ανακοίνωσε ότι για το τρίτο τρίμηνο κατέγραψε καθαρές ζημίες ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με τους αναλυτές να περιμένουν πτώση 1,8 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της απαξίωσης των επενδύσεων της ασφαλιστικής αλλά και των προβλημάτων της Dresdner Bank.

Η Credit Suisse από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι οι απώλειες του τρίτου τριμήνου διευρύνθηκαν στα 2,1 δισ. ελβετικά φράγκα (1,4 δισ. δολάρια), ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το ποσό θα κυμαινόταν στα 1,75 δισ. ελβετικά φράγκα. Παράλληλα η Credit Suisse παρέμεινε επιφυλακτική για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ ανακοίνωσε ότι περιμένει απώλειες για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

Σύμφωνα με την μηνιαία αναφορά της ΕΚΤ, ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης περιορίζει και τις πληθωριστικές πιέσεις, στοιχείο που αυξάνει τις προσδοκίες μεταξύ των αναλυτών, για μείωση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.

Η BASF από την πλευρά της οδηγείται υψηλότερα, ύστερα από την ανακοίνωση ότιτα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου διπλασιάστηκαν στα 274 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 218,6 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, η Societe Generale ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του γ΄ τριμήνου υποχώρησαν στα 146 εκατ. ευρώ. Η Publicis Groupe, η τέταρτη μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρία παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του τρίτου τριμήνου παρέμειναν αμετάβλητα καθώς οι εξαγορές βοήθησαν ώστε να αντισταθμιστεί η πτώση από την υποχώρηση των διαφημιστικών δαπανών.

Ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώνεται στις 4019,1 μονάδες με πτώση 0,25% ενώ ο CAC 40 κερδίζει 1,57% στις 3082,31 μονάδες. Άνοδο κατά 1,60% σημειώνει ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 3115,62 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v