Το ”πολεμικό κλίμα” κινεί τις ευρωαγορές

Επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των αναλυτών για ”μουδιασμένο” άνοιγμα οι δείκτες των ευρωαγορών, οι οποίες δείχνουν να επηρεάζονται από το έντονα ”πολεμικό κλίμα” κατά του Ιράκ, που έχει εκτινάξει τις τιμές των εμπορευμάτων στα ύψη. Οι αναλυτές είναι σαφείς: το κλίμα πολέμου θα καθορίσει την πορεία των χρηματιστηρίων.

Μουδιασμένο το ξεκίνημα για τις ευρωαγορές, που δείχνουν να επηρεάζονται έντονα από το ”πολεμικό κλίμα” κατά του Ιράκ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στις κινήσεις των ΗΠΑ -σε πολιτικό επίπεδο- αλλά και στην πορεία του πετρελαίου.

Λίγο μετά το άνοιγμα, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,44% στις 3470,19 μονάδες, και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,51%. Από το πολεμικό κλίμα δεν ξεφεύγει ούτε ο FTSE 100 που υποχωρεί 0,18%.

Με το βλέμμα στραμμένο στις μετοχές πετρελαϊκών εταιριών βρίσκονται στο ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, οι Ευρωπαίοι αναλυτές, που κάνουν λόγο για έντονα ανοδική πορεία που θα ακολουθεί την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, λόγω του ”πολεμικού” κλίματος που επικρατεί κατά του Ιράκ.

Το κλίμα, επισημαίνουν, θα προσδιοριστεί από την πορεία των BP και Shell, και παραπέμπουν στη δήλωση του Αμερικανού αντιπροέδρου Ν. Τσέινι σύμφωνα με τον οποίο ”οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να παραβλέπουν την απειλή του Ιράκ που προσπαθεί να βρει συμμάχους για τη χρήση πολεμικών όπλων”.

Σε επίπεδο μετοχών πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας Porche, αλλά και της France Telecom –την οποία ταλανίζουν προβλήματα διαδοχής του Μισέλ Μπον-, ενώ σε θετικό έδαφος αναμένεται να βρεθούν μετοχές όπως οι Anglo American, Pearson και L’Oreal, που κινήθηκαν ικανοποιητικά και στη Wall την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v