Η ανεργία στις ΗΠΑ ώθησε ανοδικά την Ευρώπη

Με εντυπωσιακά κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, ωθούμενες τόσο από την άνοδο των τεχνολογικών μετοχών όσο και από την ανάλογη πορεία στις ΗΠΑ, ύστερα από την υποχώρηση της ανεργίας.

Η υποχώρηση του δείκτη της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τα κέρδη των εταιριών του τεχνολογικού κλάδου, οδήγησαν σε υψηλή άνοδο τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ωστόσο, αναλυτής της BNP εμφανίζεται σκεπτικός από την άνοδο των αγορών, σχολιάζοντας ότι οφείλεται κατά κύριο λόγο στις θετικές εταιρικές ειδήσεις από Nokia και Vivendi, αλλά και τις θετικές εκτιμήσεις της Intel.

O ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι η ανάκαμψη των αγορών δεν θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη του Οκτώβρη, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Υψηλότερα κατά 2,5% κινήθηκαν οι μετοχές της Volkswagen, της μεγαλύτερης εταιρίας αυτοκινήτων στην Ευρώπη, καθώς ανακοίνωσε ότι χρέη οικονομικού διευθυντή αναλαμβάνει ο Μπρούνο Άντελτ.

Η Safeway ήταν μια από τους μεγαλύτερους κερδισμένους, αυξάνοντας την τιμή της μετοχής της κατά 7%, ύστερα από δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου που ανέφεραν ότι αποτελεί στόχο εξαγοράς από την Asda, θυγατρική της Wal-Mart Stores.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 2,40% στις 4107,2 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 3,42% στις 3246,67 μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο DAX ενισχυόταν κατά 3% στις 3455,41 μονάδες.

Θετικά κινήθηκαν και οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, με τη Shell να κερδίζει 3% και την BP να ενισχύεται κατά 3,3%. Άνοδο κατά 4% σημείωσε και η Total Fina Elf.

Ανοδικό ήταν το κλίμα και στις φαρμακοβιομηχανίες, με την AstraZeneca να κινείται υψηλότερα κατά 3,4% ύστερα από την έγκριση της επιτροπής φαρμάκων και τροφίμων στις ΗΠΑ για την κυκλοφορία ενός φαρμάκου.

Υψηλά κέρδη κατά 8,7% κατέγραψε και η μετοχή της Deutsche Telekom, ενώ ακολούθησε και η France Telecom, με άνοδο 6,7%. Κατά 6% αυξήθηκε και ο τίτλος της Infineon, καθώς οι εκτιμήσεις της Intel ήταν καλύτερες από ό,τι αναμενόταν.

Κατά 14% εκτινάχθηκε και η Vivendi Universal, ύστερα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πιθανή πώληση της εκδοτικής της μονάδας έναντι 5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v