Με δραματικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Ούτε καν προσπάθησαν να αντισταθούν οι ευρωπαϊκές αγορές στο ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικράτησε από την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall και παρέσυρε τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σε απώλειες που αγγίζουν το επίπεδο ρεκόρ.

Σε πρωτόγνωρες απώλειες οδηγήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές με το κλείσιμο της συνεδρίασης, ύστερα από τα αρνητικά στοιχεία και την αντίστοιχη πτωτική πορεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, όπου και απουσίαζε η αντίστοιχη αμερικάνικη λόγω αργίας, οι ευρωαγορές ακολούθησαν θετική πορεία. Το όλο κλίμα επιδεινώθηκε μάλιστα και από την υποχώρηση της ιαπωνικής αγοράς στο χαμηλό 19 ετών.

Μεγάλη πτώση 5% κατέγραψαν οι μετοχές της Ericsson, ενώ ακολούθησε και η Vivendi Universal με πτώση 4,8% και η Pinault-Printemps Redoute κατά 3,3%.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 3,64% στις 4028,6 μονάδες, ενώ ακολούθησε και ο CAC 40 στο Παρίσι με απώλειες 4,47% στις 3126,60 μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραφε βαριές απώλειες 5,28% στις 3418,95 μονάδες.

Σημαντικές ήταν και οι απώλειες για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, με την Deutsche Telekom να υποχωρεί κατά 5% παρά την κατηγορηματική άρνηση του υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν σχεδιάζει την πώληση μεριδίου που κατέχει στην εταιρία.

Στο 2% κατόρθωσε τελικά να περιορίσει τις απώλειές της και η France Telecom, καθώς συνεχίζονται οι διαφωνίες μεταξύ της διοίκησης και της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον της γερμανικής MobilCom, απειλώντας μάλιστα και το ”κεφάλι” του CEO της εταιρίας, Μισέλ Μπον.

Όσον αφορά στον τεχνολογικό κλάδο, η SAP έκλεισε με πτώση 4%, αν και αρνείται ότι στην ανακοίνωσή της την Πέμπτη θα προειδοποιήσει για τα κέρδη του έτους. Κατά 4,7% υποχώρησε η Infineon Technologies και περί το 2,5% η STMicroelectronics.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι πετρελαϊκές μετοχές, με την BP να υποχωρεί περί το 3,7%, την Royal Dutch Shell κατά 2,7% και την Total Fina περί το 1,8%. Η Zurich Financial κατόρθωσε να ανακάμψει από τις κατά πολύ υψηλότερες απώλειες και να κλείσει με πτώση κοντά στο 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v