Περιόρισαν τις απώλειες οι ευρωαγορές

Αρνητικά τελείωσαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, περιορίζοντας ωστόσο σημαντικά τις απώλειές τους, όπου κυριάρχησε το μπαράζ αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων από τη Γερμανία, αλλά και τα ανάμικτα macro από τις ΗΠΑ.

Κατόρθωσαν να περιορίσουν τελικά τις απώλειές τους οι ευρωπαϊκές αγορές, παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικό έδαφος, εξαιτίας των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας αλλά και της αρνητικής έναρξης στην αμερικανική αγορά.

Αναλυτές της Bear Sterns σχολιάζουν ότι ουσιαστικά η αγορά ποτέ δεν πίστεψε στην ανάκαμψη, προσθέτοντας μάλιστα ότι τα χθεσινά σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Μπους σχετικά με το ότι θα περιμένει την έγκριση του Κογκρέσου προτού επιτεθεί στο Ιράκ, δεν βοήθησαν πολύ τις αγορές.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, με την BP να υποχωρεί κατά 0,2%, την Total Fina κατά 1,25 και την Eni να σημειώνει απώλειες περί το 1%.

Το αρνητικό κλίμα της αγοράς ακολούθησαν και οι φαρμακοβιομηχανίες-εκτός της AstraZeneca (+0,3)-με την GlaxoSmithKline και την Novartis να καταγράφει άνοδο κατά 2% και 0,1% αντίστοιχα.

O FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,39% στις 4011,0 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι διαμορφώθηκε στις 3139,39 μονάδες με πτώση 0,92% και ο DAX καταγράφει πτώση 1,17% στις 3385,71 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι τράπεζες, με την HSBC να σημειώνει απώλειες 2,7%, τη Royal Bank of Scotland να υποχωρεί περί το 2,1% και την Lloyds να καταγράφει πτώση 1,8%.

Απώλειες σημείωσαν και οι τηλεπικοινωνίες, με την Vodafone να μειώνει την τιμή της μετοχής της κατά 2,4%, ύστερα από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Vivendi και BT Group σχετικά με πιθανή εξαγορά των μεριδίων τους στη γαλλική Cegetel.

Πτώση κατά 5% κατέγραψε και η μετοχή της Vivendi Universal, ενώ και η ΒΤ υποχώρησε κατά 2,8%.

Σημαντική άνοδο της τάξης του 7,7% κατέγραψε ο τίτλος της L’Oreal, ύστερα από την ανακοίνωση καλύτερων από ό,τι αναμενόταν αποτελεσμάτων. Κέρδη κατά 1,7% σημείωσε και η Nokia.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v