Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρώπη…αντιστέκεται

Αξιοθαύμαστη…αντοχή, σε πείσμα των διεθνών τάσεων, επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους βασικούς δείκτες να ”γυρίζουν” σε θετικό πρόσημο και τους επενδυτές να στρέφουν, πλέον, το ενδιαφέρον τους στις θετικές ανακοινώσεις εταιρικών κερδών. Ήπια πτωτική κίνηση για τον DAX, ο οποίος αποδυναμώνεται οριακά στο 0,10%.

Σε πείσμα των τάσεων σε Wall Street και Ασία, όπου οι βασικοί δείκτες σημείωσαν ισχυρές απώλειες, οι Ευρωπαίοι επενδυτές φαίνεται ότι βρίσκουν το κουράγιο να αντισταθούν και οδηγούν τις ευρωαγορές σε ανοδική τροχιά.

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών όπως η Accor (1,5%) εμφανίζονται ικανά να αποσπάσουν την προσοχή των αγορών, έστω και προσωρινά, από τη συνεχιζόμενη ανησυχία τόσο για τη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ όσο και από τον φόβο ότι τα προβλήματα σε αυτή θα ”περάσουν” και στην πραγματική οικονομία.

Πτωτικά εξακολουθούν, πάντως, να κινούνται οι μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων και αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά την προειδοποίηση του Carlos Ghosn, επικεφαλής της Renault (-3,2%) για ”ένα ιδιαίτερα δύσκολο 2009, λόγω της υποχώρησης της ζήτησης αυτοκινήτων στις ευρωπαϊκές αγορές”.

Η έλλειψη μακροοικονομικών ανακοινώσεων στρέφει, πιθανώς και εξ ανάγκης, την προσοχή στις εταιρικές ανακοινώσεις, ενώ θετική επίδραση έχει και το γεγονός ότι τα παράγωγα της Wall Street έχουν γυρίσει σε θετική τροχιά.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών, ο DAX υποχωρεί οριακά στο 0,10%, με τον CAC να ενισχύεται κατά 0,27% και τον FTSE 100 να σημειώνει κέρδη 0,32%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v