Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βαθύ κόκκινο" στις ευρωαγορές

Διευρύνεται το ξεπούλημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των ανησυχιών για την οικονομία της Κίνας αλλά και για το ενδεχόμενο ενός νέου νομισματικού πολέμου, μετά την υποτίμηση του γουάν. Ποιοι τομείς πλήττονται περισσότερο. Νέα "βουτιά" στις αποδόσεις των bunds. Πτωτικά τα futures της Wall.

Νέα πτώση καταγράφουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος να επηρεάζει αρνητικά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τις παγκόσμιες αγορές.

Η υποτίμηση του γουάν έχει επηρεάσει τις μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και των ευρωπαϊκών εταιρειών πολυτελών αγαθών, καθώς η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης. Παράλληλα, πιέζει τις μετοχές των ενεργειακών και μεταλλευτικών εταιρειών, διότι η χώρα είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές εμπορευμάτων.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,19% στις 385 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 1,4% στις 6.571 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά 2,79% στις 4.957 μονάδες και κατά 2,41% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.021 μονάδες. 

Απώλειες 1,93% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 10.937 μονάδες, 0,67% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.479 μονάδες και 2,45% για τον ιταλικό FTMIB στις 23.117 μονάδες.

Σημαντικές πιέσεις στην Wall Street "δείχνουν" τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που υποχωρούν έως και 1,1%.

Εν τω μεταξύ, νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφει η απόδοση του γερμανικού 2ετούς bund, ενώ το ευρώ άγγιξε έως το 1,1133 δολάρια, με άνοδο 0,84%.

Πλήγμα για τις εξαγωγικές εταιρείες

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρείες φοβούνται πιθανή διάβρωση των πλεονεκτημάτων του αδύναμου ευρώ, μετά την υποτίμηση του γουάν, η οποία καθιστά ακριβότερα τα ξένα προϊόντα για τους καταναλωτές και τους εταιρικούς πελάτες της Κίνας.

Χθες οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, πολυτελών αγαθών και καταναλωτικών προϊόντων έκαναν «βουτιά», εξανεμίζοντας 140 δισ. ευρώ από την αξία του δείκτη FTSEurofirst 300, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για έναν νέο γύρο νομισματικού πολέμου.

Εταιρείες όπως η L'Oreal και η Siemens είχαν επωφεληθεί από την αδυναμία του ευρώ, που καθιστούσε φθηνότερα τα προϊόντα τους στο εξωτερικό και αύξανε την αξία των πωλήσεών τους σε άλλα νομίσματα, ενώ η κινεζική ανάπτυξη κάλυπτε την αδύναμη ανάπτυξη σε άλλες χώρες.

«Η μεγαλύτερη επίπτωση είναι το τι σημαίνει αυτό για την κινεζική ανάπτυξη», σύμφωνα με τον αναλυτή της Liberum, Robert Waldschmidt. "Οταν κοιτάς τις εταιρείες, είναι ξεκάθαρο πως όποιος εξάγει στην Κίνα θα δυσκολευτεί».

Οι τομείς με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κίνα είναι τα βασικά αγαθά, τα προσωπικά και οικιακά αγαθά, η τεχνολογία, τα χημικά και τα αυτοκίνητα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v