Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Η απόφαση της Κίνας να υποτιμήσει το νόμισμά της δημιουργεί πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε συνδυασμό με τα απρόσμενα αρνητικά στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία κρατούν στο "κόκκινο" τις ευρωαγορές. Σημαντική αποκλιμάκωση στα yields των ελληνικών ομολόγων.

Σε χαμηλότερο επίπεδο κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας την πορεία των ασιατικών αγορών μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει σε υποτίμηση του γουαν, ως απάντηση στα ισχνά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονταν το τελευταίο διάστημα.

Οι πιέσεις εντείνονται μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του think tank ZEW για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, που εμφάνισε απρόσμενη πτώση τον Αύγουστο. Ωστόσο την πτώση των χρηματιστηρίων συγκρατεί κάπως η γνωστοποίηση ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές κατέληξαν νωρίς το πρωί σε συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας.

Οι χειρότερες επιδόσεις εμφανίζονται στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των πολυτελών προϊόντων, που επηρεάζονται άμεσα από την υποτίμηση του γουαν.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,96% στις 396 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,86% στις 6.678 μονάδες, ενώ διευρύνονται στο 1,71% οι απώλειες για τον δείκτη DAX της Φρανκφούρτης (11.408 μονάδες) και στο 1,26% για τον δείκτη CAC του Παρισιού στις 5.130 μονάδες. 

Απώλειες 0,91% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 11.208 μονάδες, 1,14% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.554 μονάδες και 0,259% για τον ιταλικό FTMIB στις 23.898 μονάδες. 

Πτωτικό ξεκίνημα στην Wall Street προοιωνίζονται τα futures των S&P 500 (-0.6%), Dow Jones (-0.7%) και Nasdaq (-0,3%)

Στα 1,0978 δολάρια διαμορφώνεται το ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η συμφωνία της Ελλάδας φαίνεται να λειτουργεί ως "δίχτυ προστασίας" των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας έναντι της υποτίμησης του γουαν, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων να κινούνται πτωτικά. 

Την ίδια ώρα, "βουτιά" κάνουν οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, με του 3ετούς μάλιστα να υποχωρεί κατά 4% τουλάχιστον, κοντά στο 15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v