Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Χαμηλότερα κινούνται οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές με τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Η αρνητική μέτρηση για αποπληθωρισμό και η δεύτερη ανάγνωση στις ανακοινώσεις της Fed.

Περιορισμένες απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο αποπληθωρισμός βαθαίνει στην ευρωζώνη και ενώ οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Η μετοχή της BP υποχωρεί 1,9%, της Royal Dutch Shell διολισθαίνει 4,9%, της Petrofac 3,9% και της γαλλικής Vallourec 3,8%.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,04% στις 10.730 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολισθαίνει κατά 0,27% στις 4.619 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,23% στις 6.799 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 0,06% στις 10.501 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 1% στις 5173 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,20% στις 20.552 μονάδες.

Οι ειδήσεις από το "μέτωπο" της οικονομίας για την ευρωζώνη δίνουν μικτή εικόνα. Η ανεργία μειώθηκε το Δεκέμβριο στο 11,4%, αλλά ο αποπληθωρισμός βρέθηκε σε ρεκόρ καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,6%.

Το βασικό μέλημα των επενδυτών είναι οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και κυρίως της Fed. Οι ανακοινώσεις της τελευταία συνεδρίασης και η αναβάθμιση των προβλέψεων για την αμερικανική οικονομία οδήγησαν αρκετούς στο συμπέρασμα πως η Fed προσανατολίζεται σε επιτάχυνση της αύξησης επιτοκίων.

«Τώρα όμως, επικρατεί η άποψη πως η Τζάνετ Γέλεν εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της υπομονετικής στάσης και αυτό έχει πείσει αρκετούς ότι το κόστος δανεισμού, ακόμη κι όταν αρχίσει να αυξάνεται, θα παραμείνει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για το ορατό μέλλον» σχολιάζουν οι Financial Times υποδεικνύοντας ότι οι αποδόσεις των 2ετών αμερικανικών ομολόγων βρίσκονται μόλις στο 0,52% και των 10ετών στο 1,74%.

Επίσης, η τιμή του πετρελαίου Brent – η οποία πριν τρεις εβδομάδες άγγιξε τα 45,19 δολ. ανά βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009 – ενισχύεται στα 49,15 δολ. ανά βαρέλι.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v