Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι αγορές της Ευρώπης

Αλλαγή κλίματος στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου με διστακτικά βήματα ανόδου και το βλέμμα στην Αθήνα. Ανοδικά τα futures της Wall Street. Ιστορικό χαμηλό στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας. Διατηρούνται οι πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο.

Εκμηδενίστηκαν οι αρχικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους περισσότερους δείκτες να καταγράφουν πλέον θετικό πρόσημο. Το ιστορικό χαμηλό στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας, τα θετικά στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης, όπως και η ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών είναι οι βασικές αιτίες για την αλλαγή του κλίματος.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,13% στις 10.724 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,24% στις 4621 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,23% στις 6.810 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,33% στις 10.490 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,24% στις 5185 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,59% στις 20.599 μονάδες.  

Νωρίτερα, η Ιταλία άντλησε 8,25 δισ. ευρώ στη δημοπρασία ομολόγων όπου καταγράφηκε ισχυρή ζήτηση με το 10ετές κόστος δανεισμού να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Επίσης, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέκαμψε το Δεκέμβριο με στήριξη κυρίως από τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Πιέσεις πάντως δέχεται ο ενεργειακός κλάδος καθώς γίνεται εμφανές πως η πτώση της τιμής του πετρελαίου επηρεάζει τα κέρδη των ομίλων. Ο σχετικός κλαδικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,8% ενώ η μετοχή της Royal Dutch Shell υποχωρεί κατά 4,8% καθώς δήλωσε ότι θα μειώσει τα σχέδια δαπανών της κατά 15 δισ. δολ. στην επόμενη τριετία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v