Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένες κινήσεις στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Η προσοχή στρέφεται στην επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα. Η δεύτερη ανάγνωση στις ανακοινώσεις της Fed και η σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου. Πτωτικές τάσεις στα futures της Wall

Διστακτικά βήματα πραγματοποιούν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς «καταλαγιάζουν προς το παρόν οι φόβοι για το Grexit, ενώ παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης στην ενεργειακή αγορά» όπως σχολιάζουν οι Financial Times.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,04% στις 10.741 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,13% στις 4625 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,08% στις 6.811 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,26% στις 10.535 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 1% στις 5173 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB  κινείται υψηλότερα κατά 0,05% στις 20.603  μονάδες.

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται πάντως στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι ειδήσεις από το "μέτωπο" της οικονομίας για την ευρωζώνη δίνουν μικτή εικόνα. Η ανεργία μειώθηκε το Δεκέμβριο στο 11,4%, αλλά ο αποπληθωρισμός βρέθηκε σε ρεκόρ καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,6%.

Μετά την αρχική αναταραχή, οι ξένοι επενδυτές περιμένουν τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο κ. Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, αλλά και το αποτέλεσμα των επισκέψεων του κ. Βαρουφάκη σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πέραν των εξελίξεων αναφορικά με την Ελλάδα όμως, αδιαμφισβήτητα το βασικό μέλημα των επενδυτών είναι οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και κυρίως της Fed. Οι ανακοινώσεις της τελευταία συνεδρίασης και η αναβάθμιση των προβλέψεων για την αμερικανική οικονομία οδήγησαν αρκετούς στο συμπέρασμα πως η Fed προσανατολίζεται σε επιτάχυνση της αύξησης επιτοκίων. «Τώρα όμως, επικρατεί η άποψη πως η Τζάνετ Γέλεν εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της υπομονετικής στάσης και αυτό έχει πείσει αρκετούς ότι το κόστος δανεισμού, ακόμη κι όταν αρχίσει να αυξάνεται, θα παραμείνει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για το ορατό μέλλον» σχολιάζουν οι Financial Times υποδεικνύοντας ότι οι αποδόσεις των 2ετών αμερικανικών ομολόγων βρίσκονται μόλις στο 0,52% και των 10ετών στο 1,74%.

Επίσης, η τιμή του πετρελαίου Brent – η οποία πριν τρεις εβδομάδες άγγιξε τα 45,19 δολ. ανά βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009 – ενισχύεται στα 49,15 δολ. ανά βαρέλι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v