Με ψυχραιμία αντιδρούν οι ευρωπαϊκές αγορές στις εξελίξεις στην Κριμαία καθώς οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος.
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,6% στις 9113 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,66% στις 4244 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,4% στις 6.554 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1% στις 9909 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,26% στις 7409 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,67% στις 20.482 μονάδες.
Με βήμα σημειωτόν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.
Ο FTSEurofirst, που είχε υποχωρήσει κατά 3,2% την προηγούμενη εβδομάδα, ενισχύεται κατά 0,2% στις 1.286 μονάδες.
«Ο κόσμος δεν πανικοβάλλεται. Σε μεγάλο βαθμό, οι εξελίξεις στην Κριμαία είχαν προεξοφληθεί την προηγούμενη εβδομάδα και η αγορά τώρα ηρεμεί» εξηγεί ο Ντάρεν Κόρτνεϊ – Κουκ της Central Markets Investment Management
«Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον της Κριμαίας και οι αγορές ενδεχομένως να περιμένουν κλιμάκωση της έντασης μέχρις ότου προκύψει κάποια διπλωματική λύση» γράφουν οι αναλυτές της Barclays.
«Συνολικά όμως, το κλίμα στις αγορές είναι πιο ήρεμο καθώς οι επενδυτές αναμένουν εξελίξεις στην κρίση της Κριμαίας» αναφέρουν οι Financial Times.
Στη Μόσχα ο δείκτης Micex, που κατά τις προηγούμενες 3 εβδομάδες κατέγραψε κάθετη πτώση 20%, σήμερα ανακάμπτει κατά 1,2% ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ρωσίας υποχωρούν κατά 9 μονάδες βάσης, στο 9,67%. Από την αρχή του έτους όμως, το κόστος δανεισμού της Ρωσίας έχει αυξηθεί κατά 150 μονάδες βάσης.
Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το ενδιαφέρον εστιάζεται στις εταιρείες κοινής ωφέλειας καθώς η RWE συμφώνησε την πώληση της ενεργειακής θυγατρικής DEA σε επενδυτικό group του οποίου ηγείται ο Ρώσος Μίκαελ Φρίντμαν, έναντι 5,1 δισ. ευρώ. Κέρδη 2,6% καταγράφει και η Siemens καθώς υπήρξε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή από "neutral" σε "equalweight" από τη JPMorgan.
Από το μέτωπο της οικονομίας, η προσοχή εστιάζεται και πάλι στις κινήσεις του Μάριο Ντράγκι καθώς η Eurostat αναθεώρησε πτωτικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.