Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στο Νότο - Θετικό γύρισμα για DAX

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση τη Φρανκφούρτη. Απώλειες 2% σε Μαδρίτη, Λισαβόνα. Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία. Στροφή επενδυτών σε ασφαλείς τοποθετήσεις. Ανοδικά χρυσός, γεν και γερμανικά ομόλογα.

Έντονες πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές αν και με μεγαλύτερη ψυχραιμία από ότι συνέβη νωρίτερα στην Ασία όπου ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 3,3%.

Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,43% στις 9.064 μονάδες, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες. Ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,97% στις 4209 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,39% στις 6.536 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1.92% στις 9759 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 2.38% στις 7178 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1.24% στις 20.337 μονάδες.

Στη Ρωσία ο δείκτης Micex υποχωρεί κατά 2.2%, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009, με πτώση 5,2% και έντονες πιέσεις στις εταιρίες κοινής ωφέλειας, τις τράπεζες και το μεταλλευτικό κλάδο. "Ο κόσμος πανικοβάλλεται στη ρωσική αγορά, λόγω του κινδύνου κυρώσεων και διεθνούς απομόνωσης" ανέφερε ένας trader στο πρακτορείο Reuters.

Με τη Μόσχα να προχωρά σε στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα και την Ουάσιγκτον να εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, το θερμόμετρο ανεβαίνει. Η Κριμαία προχωρά στο δημοψήφισμα την Κυριακή, ενώ στην πόλη Ντόνετσκ υπάρχει ένας νεκρός από τις συγκρούσεις φιλορώσων και υποστηρικτών της κυβέρνησης. 

Οι επενδυτές στρέφονται στις αποκαλούμενες «ασφαλείς» τοποθετήσεις όπως το ιαπωνικό γεν, αλλά και ο χρυσός που άγγιξε τα 1.380 δολ. ανά ουγκιά. Μίνι ράλι καταγράφεται και στα γερμανικά 10ετή ομόλογα των οποίων οι αποδόσεις αναρριχήθηκαν σε υψηλό 6 εβδομάδων, στο 1,52%. Το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου, διαγράφοντας τις απώλειες που κατέγραψε μετά την ομιλία Ντράγκι.

Επίσης τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αμερικανική οικονομία (αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας και λιανικές πωλήσεις) ξεπέρασαν τις προσδοκίες με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για νέα μείωση της ρευστότητας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 1,41% στις 16.109,30 μονάδες, ο S&P έκλεισε με απώλειες 1,17% στις 1.846,36 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,46% στις 4.260,42 μονάδες. Η προσοχή στρέφεται σήμερα στα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ που εκτιμάται ότι βελτιώθηκε το Μάρτιο.

Όλα αυτά, ενώ και το μπαράζ στοιχείων αυτής της εβδομάδας για την Κίνα (επιβράδυνση βιομηχανικής παραγωγής και λιανικών πωλήσεων και μείωση εξαγωγών κατά 18%) επιβεβαιώνει ότι η «κινεζική οικονομία βρίσκεται σε δομική επιβράδυνση» όπως αναφέρει και ο Matthew Sherwood, της Perpetual. Bank of America, UBS , JPMorgan Chase και Nomura Holdings υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την κινεζική ανάπτυξη κατά το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v