Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές κινήσεις για τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Η αυστηρή προειδοποίηση της Μέρκελ στη Μόσχα και η στήριξη Ομπάμα στο Κίεβο. Προβληματισμός για τα νέα κινεζικά στοιχεία. Άλμα 7% για τη Lufthansa και "βουτιά" 8% για την Adecco.

Νευρικότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καθώς τα μηνύματα από την Κίνα δεν είναι ενθαρρυντικά, ενώ παράλληλα η Μέρκελ προειδοποιεί τη Ρωσία για «τεράστιες ζημιές» εάν δεν αλλάξει πορεία στο θέμα της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται οριακά κατά 0,09% στις 9185 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,11% στις 4301 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE κατά 0,19% στις 6.619 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,11% στις 10.058 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 0,12% στις 7525 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,68% στις 20.922 μονάδες μετά τη σαρωτική μείωση της φορολογίας που ανακοίνωσε ο Ματέο Ρέντσι για μισθωτούς και επιχειρήσεις.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν και τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην Ουκρανία καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα διαμηνύει ότι θα σταθεί στο πλευρό του Κιέβου, ενώ παράλληλα, η Άγκελα Μέρκελ προειδοποιεί για κίνδυνο «καταστροφής».

Από το μέτωπο της διεθνούς οικονομίας παράλληλα, οι ειδήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς καταγράφηκε νέα επιβράδυνση στη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις της Κίνας και μάλιστα σε επίπεδο χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε πρωταγωνιστή της συνεδρίασης πάντως, αναδεικνύεται η μετοχή της Lufthansa με κέρδη 7% καθώς η γερμανική αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι θα ξεκινήσει και πάλι την καταβολή μερίσματος και πως αναμένει ισχυρά αποτελέσματα για το 2014.

Στον αντίποδα πτώση μεγαλύτερη του 8% καταγράφει η Adecco, καθώς ο μητρικός όμιλος Jacobs δήλωσε ότι προχωρά στην πώληση του 16% της εταιρείας στελέχωσης δυναμικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v