Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτική άνοδος στις αγορές της Ευρώπης

Στήριξη στις αγορές από τα θετικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία. Τα βλέμματα στο Ecofin και τις διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ενοποίηση. Με βήμα σημειωτόν τα futures της Wall.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με τα βλέμματα των επενδυτών να στρέφονται στην οικονομία και ειδικότερα στα στοιχεία από τη Γερμανία που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,25% στις 9288 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,37% στις 4354 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,16% στις 6.679 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί οριακά κατά 0,17% στις 10.177 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 0,67% στις 7618  μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,32% τις 20.820 μονάδες.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, όπου ο S&P 500 βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από νέο ιστορικό υψηλό.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας αυξήθηκε τον Ιανουάριο με εντυπωσιακό ρυθμό. Οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν κατά 2,2% και οι εισαγωγές με ποσοστό υπερτριπλάσιο των εκτιμήσεων, κατά 4,1%. Ειδικά οι εξελίξεις στο μέτωπο των εισαγωγών εκλαμβάνονται ως βελτίωση των συνθηκών της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία που είναι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο κλάδος βασικών πόρων, που ανακάμπτει κατά 1,1% από την χθεσινή σημαντική πτώση. Εξάλλου και στην Κίνα υπήρξαν σημαντικές ειδήσεις. Μετά την χθεσινή αιφνιδιαστική βουτιά των κινεζικών εξαγωγών, το Πεκίνο ανακοίνωσε δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα: Το πράσινο φως για ιδιωτικές κινεζικές τράπεζες και για απελευθέρωση των επιτοκίων.

Πέραν αυτών των εξελίξεων, η προσοχή των αγορών στρέφεται στο Ecofin, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Γηραιάς Ηπείρου θα προσπαθήσουν να βρουν λύση για το μείζον ζήτημα της τραπεζικής ενοποίησης, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v