Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Διστακτικά βήματα ανόδου για τους περισσότερους δείκτες εκτός του γερμανικού DAX. Αιφνιδίασε η βουτιά των κινεζικών εξαγωγών. Πιέσεις σε πετρέλαιο και βιομηχανικά μέταλλα. Τα βλέμματα και στην Ουκρανία. Οριακές κινήσεις στα futures της Wall

Μικτή η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την αρνητική έκπληξη από τη βουτιά των κινεζικών εξαγωγών και ενώ οι εντάσεις στην Ουκρανία παραμένουν.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,31% στις 9321 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,53% στις 4389 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,14% στις 6.721 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,23% στις 10.184 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 1% στις 7550 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,49% στις 20.735 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών της Wall Street.

Οι εξαγωγές της Κίνας κατρακύλησαν κατά 18,1% το Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν αύξηση. Το αποτέλεσμα ήταν η Κίνα να καταγράψει εμπορικό έλλειμμα 23 δισ. δολ. για τον Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο είχε πλεόνασμα 32 δισ. δολ.

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση με το κινεζικό νόμισμα να υποχωρεί κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, αλλά και την τιμή πετρελαίου Brent να υποχωρεί κατά 1 δολ. στα 108 δολ. ανά βαρέλι. Πτωτικά κινούνται και τα βιομηχανικά μέταλλα. Ο χαλκός υποχωρεί κατά 1,7% και το νικέλιο κατά 2,4%. Οι επενδυτές στρέφονται και πάλι στην «ασφάλεια» του ιαπωνικού νομίσματος που ενισχύεται κατά 0,2% στα 103,8 γεν έναντι του δολαρίου και στα 142,10 γεν έναντι του ευρώ.  

Στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, ο κλάδος βασικών πόρων υποχωρεί κατά 2%.

«Τα κινεζικά στοιχεία σε συνδυασμό με τις ειδήσεις για νέα ένταση στην Κριμαία δημιουργούν νευρικότητα στις αγορές. Η Γερμανία δέχεται λίγες περισσότερες πιέσεις από τους άλλους γιατί είναι εξαγωγική χώρα με τεράστια συμφέροντα τόσο στην Κεντρική Ευρώπη όσο και στην Κίνα» εξηγεί ο Philippe Gijsels της BNP Paribas Fortis Global Markets και συμπληρώνει: «Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη εικόνα είναι πιθανότατα εκείνη μίας υγιούς διόρθωσης. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μία μικρή ανάπαυλα και όχι για το τέλος της ανοδικής αγοράς και παραμένουμε αγοραστές στα χαμηλά» 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v