Μικτή η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την αρνητική έκπληξη από τη βουτιά των κινεζικών εξαγωγών και ενώ οι εντάσεις στην Ουκρανία παραμένουν.
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,31% στις 9321 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,53% στις 4389 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,14% στις 6.721 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,23% στις 10.184 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 1% στις 7550 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,49% στις 20.735 μονάδες.
Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών της Wall Street.
Οι εξαγωγές της Κίνας κατρακύλησαν κατά 18,1% το Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν αύξηση. Το αποτέλεσμα ήταν η Κίνα να καταγράψει εμπορικό έλλειμμα 23 δισ. δολ. για τον Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο είχε πλεόνασμα 32 δισ. δολ.
Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση με το κινεζικό νόμισμα να υποχωρεί κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, αλλά και την τιμή πετρελαίου Brent να υποχωρεί κατά 1 δολ. στα 108 δολ. ανά βαρέλι. Πτωτικά κινούνται και τα βιομηχανικά μέταλλα. Ο χαλκός υποχωρεί κατά 1,7% και το νικέλιο κατά 2,4%. Οι επενδυτές στρέφονται και πάλι στην «ασφάλεια» του ιαπωνικού νομίσματος που ενισχύεται κατά 0,2% στα 103,8 γεν έναντι του δολαρίου και στα 142,10 γεν έναντι του ευρώ.
Στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, ο κλάδος βασικών πόρων υποχωρεί κατά 2%.
«Τα κινεζικά στοιχεία σε συνδυασμό με τις ειδήσεις για νέα ένταση στην Κριμαία δημιουργούν νευρικότητα στις αγορές. Η Γερμανία δέχεται λίγες περισσότερες πιέσεις από τους άλλους γιατί είναι εξαγωγική χώρα με τεράστια συμφέροντα τόσο στην Κεντρική Ευρώπη όσο και στην Κίνα» εξηγεί ο Philippe Gijsels της BNP Paribas Fortis Global Markets και συμπληρώνει: «Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη εικόνα είναι πιθανότατα εκείνη μίας υγιούς διόρθωσης. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μία μικρή ανάπαυλα και όχι για το τέλος της ανοδικής αγοράς και παραμένουμε αγοραστές στα χαμηλά»