Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή ανάκαμψη σε Ευρώπη και Ρωσία

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για τους δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου και άλμα 5% στη Μόσχα. Θετικό πρόσημο και στα futures της Wall καθώς ο Πούτιν αποκλείει την στρατιωτική αναμέτρηση. Διορθωτικές κινήσεις σε γεν, χρυσό και πετρέλαιο.

Με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώνει ότι δεν συντρέχει λόγος να σταλεί στρατός στην Ουκρανία - προς το παρόν τουλάχιστον - οι ευρωπαϊκές αγορές καλύπτουν το χαμένο έδαφος από την χθεσινή κάθετη πτώση, ενώ στο χρηματιστήριο της Μόσχας ο δείκτης Micex καταγράφει άλμα μεγαλύτερο του 5%. Το χρηματιστήριο του Κιέβου εκτινάσσεται 6%.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 2,01% στις 9546 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,39% στις 4393 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,5% στις 6.814 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,66% στις 10.041 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 1,95% στις 7330 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 2,43% στις 20.239 μονάδες.

Κέρδη καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Στη Ρωσία, ο χρηματιστηριακός δείκτης Micex καταγράφει άνοδο 5,4%, στις 1.358 μονάδες ενώ μόλις χθες η ρωσική αγορά έχασε περισσότερο από το ένα δέκατο της κεφαλαιοποίησής της με βουτιά 10,8% και εκροές σχεδόν 60 δισ. δολ. Το ρούβλι, που κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό, ενισχύεται κατά 0,4% έναντι του δολαρίου και ο χρυσός - υποχωρεί κατά 0,6%. 

Το ιαπωνικό γεν στο οποίο οι επενδυτές στρέφονται όταν αναζητούν ασφάλεια, υποχωρεί κατά 0,2% από τα υψηλά ενός μήνα που άγγιξε χθες, στα 101,7 γεν ανά δολάριο. Η τιμή του χρυσού –η κατ' εξοχήν επενδυτική όαση ασφαλείας σε επικίνδυνους καιρούς που βρέθηκε χθες σε υψηλό 4 μηνών αγγίζοντας τα 1,350 δολ. ανά ουγκιά - σήμερα υποχωρεί κατά 1% στα 1.336,45 δολ. ανά ουγκιά. Η τιμή πετρελαίου Brent που χθες αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του 2014, σήμερα κινείται σταθεροποιητικά στα 111,21 δολ. ανά βαρέλι.

«Υπάρχει η εκτίμηση ότι ενδεχομένως να βλέπουμε κάποια αποκλιμάκωση της έντασης και πως υπάρχει η πιθανότητα ο πρόερος Πούτιν να είναι ανοιχτός για διάλογο και για αυτό ανακάμπτουν οι αγορές» εξηγεί ο Michael Hewson, της CMC Markets και συμπληρώνει: «Προσωπικά θα έμενα στο περιθώριο γιατί είναι πολύ ρευστή η κατάσταση. Θα υπάρχει αρκετή αστάθεια. Μόνο οι πολύ γενναίοι επενδυτές παίρνουν θέσεις τώρα».

«Υπήρξε κάποια αστάθεια στις κεφαλαιαγορές ως αποτέλεσμα της πολιτικής και στρατιωτικής αβεβαιότητας στην Ουκρανία που επέτειναν τις ανησυχίες ως προς τις θεμελιώδεις οικονομικές αδυναμίες της χώρας. Παρόλα αυτά, εκτιμώ ότι αυτό είναι ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο» υποστηρίζει ο Nigel Green, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της deVere Group.

«Πιστεύω ότι αυτή η πτώση θα κριθεί από την ιστορία ως μικρή ανωμαλία καθώς οι αγορές θα ανακάμψουν γρήγορα. Δεν ανησυχώ ότι θα βουλιάξουμε σε μία νέα παγκόσμια ύφεση λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία» προσέθεσε.

Πέραν των εξελίξεων στην Ουκρανία, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στα εταιρικά αποτελέσματα, όπου οι σημερινές ειδήσεις ήταν θετικές. Η  Glencore Xstrata ενισχύεται κατά 2,8% καθώς η μεταλλευτική ανακοίνωσε κέρδη έτους που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. Ράλι 6% καταγράφει η μετοχή της Ashtead Group, καθώς ο όμιλος ενοικίασης εξοπλισμού κατέγραψε άλμα 54% στα προ φόρων κέρδη.

Από το "μέτωπο" της οικονομίας επίσης υπήρξαν ειδήσεις που καθόρισαν το βραχυπρόθεσμο κλίμα. Ο δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών, εξέλιξη που ενδεχομένως να επηρεάσει και την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη ενώ εντείνονται οι πιέσεις προς το Μάριο Ντράγκι να δράσει ώστε να πατάξει τις αποπληθωριστικές πιέσεις εν τη γενέσει τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v