Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανικός κλοιός πιέσεων στις αγορές της Ευρώπης

Νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία με την επανεμφάνιση Γιανουκόβιτς και την αντίδραση της Μόσχας. Σε χαμηλό 5 ετών το ρούβλι. Βουτιά 8% για την Royal Bank of Scotland. Στο κόκκινο τα futures της Wall.

Αλλαγή εικόνας στις χρηματιστηριακές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου με τους περισσότερους δείκτες να δέχονται πλέον πιέσεις καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,52% στις 9515 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,68% στις 4366 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,72% στις 6.754 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,12% στις 10.193 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 0,46% στις 7220 μονάδες και ο στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατά 1.07%στις 20.180 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διατάξει να τεθούν σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις στη δυτική Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία αναγκάζοντας την Ουάσιγκτον να προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θα ήταν «σοβαρό λάθος». Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς επανεμφανίστηκε δηλώνοντας ότι είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας και η Μόσχα δεσμεύθηκε να τον προστατεύσει.

«Είναι προφανές ότι η στιγμή είναι κρίσιμη» εξηγεί ο Mitul Kotecha της Credit Agricole και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο αντίκτυπο, γιατί θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης». Το ρωσικό ρούβλι πάντως υποχώρησε σε χαμηλό 5ετίας έναντι του δολαρίου, στα 36,0600 και οι επενδυτές στράφηκαν και πάλι στην ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων με τις αποδόσεις των 10ετών Treasuries να υποχωρούν σε χαμηλό 3 εβδομάδων στο 2,662%. 

Η ουκρανική γρίβνα (hryvnia), υποχωρεί -3%, στα 10,45 ανά δολάριο, υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι εβδομαδιαίες απώλειες για το νόμισμα διαμορφώνονται στο -15%.

Το επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται και από τα εταιρικά αποτελέσματα. Η μετοχή της Allianz υποχωρεί κατά 1% ενώ η WPP καταγράφει βουτιά 6,5%. Πιέσεις δέχεται και ο χρηματοοικονομικός κλάδος καθώς η μετοχή της Royal Bank of Scotland βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση 8% καθώς ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες ζημίες από το 2008.

Ακόμη και οι απροσδόκητα θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας δεν μπόρεσαν να αλλάξουν το κλίμα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη ενισχύθηκε ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ενώ αργότερα αναμένονται στοιχεία για τις ΗΠΑ οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών και οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ καταθέτει στην τραπεζική επιτροπή της Γερουσίας. Στην προηγούμενη κατάθεσή της δήλωσε πως η οικονομία έχει ενισχυθεί αρκετά για να κλείσει κι άλλο η στρόφιγγα της ρευστότητας από τη 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v