Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζική... στήριξη στις ευρωαγορές

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Δεν υπήρχαν αρνητικές εκπλήξεις στο κινεζικό ΑΕΠ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο μεταλλευτικός κλάδος. Ξεχωρίζει η Commerzbank με άνοδο 3%, με σενάρια πώλησης του κρατικού μεριδίου στη UBS.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς δεν υπήρχαν τελικά αρνητικές εκπλήξεις στα στοιχεία για την κινεζική οικονομία, παρά τις έντονες συζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,11% στις 8.221 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,72% στις 3.882 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,57% στις 6.582 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,8% στις 7.907 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακές απώλειες 0,05% στις 5.361 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται ανοδικά κατά 0,51% στις 15.508 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street μετά τα νέα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας. Οι επενδυτές άλλωστε αναμένουν αφενός τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις των  ΗΠΑ αργότερα σήμερα, αφετέρου την κατάθεση του Ben Bernanke στο Κογκρέσο την Τετάρτη, που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών.

Ο μεταλλευτικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τελικά για το κινεζικό ΑΕΠ ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, η κινεζική οικονομία επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο σε ρυθμό ανάπτυξης 7,5% έναντι 7,7% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας είχε ξαφνιάσει άπαντες λέγοντας πως για το έτος βλέπει ανάπτυξη 7%, ενώ ο επίσημος στόχος της κυβέρνησης – που τέθηκε προ 4 μηνών – κάνει λόγο για ανάπτυξη το 2013 7,5%.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Skandinaviska Enskilda Banken με άλμα 4,5% καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου που ικανοποίησαν την αγορά. Κέρδη 2,2% καταγράφει η μετοχή της Carrefour καθώς η Barclays αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή σε overweight από equalweight.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η μετοχή Commerzbank που ενισχύεται κατά 3% καθώς δημοσιεύματα φέρουν τη γερμανική κυβέρνηση να πουλά το μερίδιο που κατέχει στην τράπεζα στη UBS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v