Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιβράδυνση της Κίνας στο 7,5% το β' τρίμηνο

Σημαντική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας στο 7,5% από 7,7% το προηγούμενο τρίμηνο. Κόβουν τις προβλέψεις τους οι αναλυτές. Τι δείχνουν τα στοιχεία για βιομηχανική παραγωγή, επενδύσεις και εξαγωγές. Οι επόμενες κινήσεις του Πεκίνου

Επιβράδυνση της Κίνας στο 7,5% το β τρίμηνο

Στο 7,5% επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας – από 7,7% το προηγούμενο τρίμηνο - καθώς κατεβάζει ταχύτητα ο εξαγωγικός τομέας της χώρας, ενώ παράλληλα μειώνονται οι λιανικές πωλήσεις και οι επενδύσεις. Είναι το δεύτερο συνεχές τρίμηνο επιβράδυνσης για την κινεζική οικονομία καθώς η ανάκαμψη προς τα τέλη του προηγούμενου έτους αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβια.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας εξέπληξε άπαντες λέγοντας ότι βλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 7% για το 2013, ενώ ο επίσημος στόχος που τέθηκε πριν από μόλις 4 μήνες ήταν στο 7,5%. Εάν επιβεβαιωθεί, τότε θα είναι η πρώτη φορά από την ασιατική χρηματοοικονομική κρίση, δηλαδή πριν 15 χρόνια, που η κινεζική κυβέρνηση δεν θα πετυχαίνει στόχο ανάπτυξης. Προς το παρόν όμως, η κινεζική κυβέρνηση δείχνει ότι δεν ενοχλείται από την επιβράδυνση καθώς αντιστέκεται στις πιέσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις επιχειρήσεις και αναπτυξιακά κίνητρα. Ο πρωθυπουργός Li Keqiang δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως η οικονομία πορεύεται σύμφωνα με τις προσδοκίες.

«Νομίζω ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι ακόμη πιο αδύναμο. Η ανοχή της κυβέρνησης για βραδύτερη ανάπτυξη είναι σαφώς μεγαλύτερη. Το 7% είναι πιθανότατα το πλαφόν» δήλωσε ο Zhu Haibin της JPMorgan.

Η επιβράδυνση άλλωστε, είναι αισθητή σε κάθε πτυχή της οικονομίας. Η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκε στο 8,9% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο από 9,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος αναπτύχθηκαν κατά 20,1% από 20,6% το Μάιο, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν τον Ιούνιο για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v