Με κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τις νέες ισχυρές πιέσεις στο Τόκιο και ενώ διατηρείται η νευρικότητα για τις μελλοντικές κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Με κινητήριο δύναμη το ανανεωμένο ενδιαφέρον για deal, οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά και πρωταγωνιστές είναι οι τράπεζες, αλλά και ο τουριστικός κλάδος.
Ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 0,94% στις 8.383 μονάδες, ο CAC ενισχύθηκε 0,97% στις 3.995 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ κατέγραψε άνοδο 1,2% στις 8.364 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB απεκόμισε κέρδη 1,55% στις 17.159 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 1,7% την περασμένη εβδομάδα, ενώ είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες κερδοφόρες εβδομάδες.
Ο όγκος των συναλλαγών ήταν χαμηλός, καθώς το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό λόγω τραπεζικής αργίας και η αμερικανική Wall Street λόγω της αργίας για την Ημέρα των Πεσόντων.
Νωρίτερα στην Ασία ο δείκτης Nikkei έκλεισε 3,2% χαμηλότερα, καθώς συνεχίστηκε η διόρθωση από τα προηγούμενα πολυετή υψηλά.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μετά τις πιέσεις της προηγούμενης εβδομάδας υπάρχουν πλέον και τεχνικοί παράγοντες που οδηγούν τους δείκτες ανοδικά. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση κλίματος φέρεται να παίζει και το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel που αποκαλύπτει γερμανικό σχέδιο για την ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό Νότο με ρόλο κλειδί για τον τράπεζα KfW.
Οι τράπεζες πάντως κινήθηκαν ανοδικά. Η Swedbank ενισχύθηκε 1%, ενώ η ισπανικό Banco Santander και η γαλλική BNP Paribas επίσης κατέγραψαν άνοδο 1%.
Ξεχωρίζει η μετοχή του Club Mediterranee, με άλμα 23%, καθώς το διοικητικό συμβούλιο δέχθηκε «φιλική» προσφορά εξαγοράς από τους δύο βασικούς μετόχους με premium 23% από το κλείσιμο της παραγωγής, που αποτιμά την εταιρεία στα 540 εκατ. ευρώ.
Ο τίτλος της Vivendi κέρδισε 2,6% μετά την άντληση 12 δισ. δολ. για την χρηματοδότηση της προσφοράς για Marco Telecom.