Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Έντονη νευρικότητα στις ασιατικές αγορές. Η μείωση του κινεζικού ΡΜΙ βιομηχανίας και η συρρίκνωση του δείκτη εξαγωγών. Στο στόχαστρο κλάδος εμπορευμάτων και κινεζικό real estate.

Έντονη νευρικότητα στις ασιατικές αγορές μετά την αρνητική έκπληξη από τον δείκτη ΡΜΙ για την κινεζική βιομηχανία και ενώ η S&P απειλεί με υποβάθμιση την Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,29% στις 13.529 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει απώλειες 1,07% στις 21.807 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με υποχώρηση 0,4% στις 1918 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 2,09% στις 2195 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2,62% στις 2464 μονάδες.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο αυστραλιανός ASX που έκλεισε με κέρδη 0,95% στις 5002 μονάδες με στήριξη από την άνοδο του τραπεζικού κλάδου και των ενεργειακών ομίλων.

Τα τελευταία στοιχεία για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης πάντως, είναι απογοητευτικά. Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC για τον βιομηχανικό κλάδο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μειώθηκε τον Απρίλιο διαψεύδοντας τις προβλέψεις. Διαμορφώθηκε στο 50,5 από 51,6 τον προηγούμενο μήνα.

Με τα στοιχεία αυτά αποδεικνύεται ότι και η Κίνα επηρεάζεται από τη διεθνή επιβράδυνση. Η βασική αιτία για την υποχώρηση του ΡΜΙ ήταν η αποδυνάμωση της ζήτησης για κινεζικά προϊόντα από το εξωτερικό. Ο δείκτης νέων παραγγελιών για εξαγωγές μειώθηκε στο 48,6 από 50,5 το Μάρτιο

"Οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές συρρικνώθηκαν μετά από μία προσωρινή ανάκαμψη το Μάρτιο, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ζήτηση για τις κινεζικές εξαγωγές παραμένει αδύναμη" εξηγεί ο Qu Hongbin, επικεφαλής ανάλυσης της HSBC για την Κίνα και συμπλήρωσε: "Το Πεκίνο αναμένεται να αντιδράσει ισχυρά για να διατηρήσει την οικονομική ανάκαμψη αυξάνοντας τις προσπάθειες να δοθεί ώθηση στις εγχώριες επενδύσεις και την κατανάλωση κατά τους επόμενους μήνες".

Με τα στοιχεία αυτά, ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στον ευρύτερο κινεζικό κλάδο του real estate όπως και στις μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εμπορευμάτων, όπως η Aluminum Corp. of China η οποία υποχωρεί κατά 2,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v