Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόπειρα ανάκαμψης στις ασιατικές αγορές

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Στήριξη από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ιαπωνία. Πτωτικά το γεν και ώθηση στις μετοχές εξαγωγικών εταιριών.

Απόπειρα ανάκαμψης στις ασιατικές αγορές μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις και με στήριξη από τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,22% στις 13.382 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,1% στις 21.694 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει οριακή άνοδο 0,08% στις 1923 μονάδες ενώ ο αυστραλιανός ASX κέρδη 1% στις 4993 μονάδες.

Αντίθετο το κλίμα στην κινεζική αγορά, όπου ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,6% στις 2180 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,7% στις 2442 μονάδες.

Στη Wall, ο Dow σημείωσε κέρδη 1,08%, στις 14.756,70 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε υψηλότερα 1,43%, κλείνοντας στις 1.574,56 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με άνοδο 1,50% στις 3.264,63 μονάδες.

Το θετικό κλίμα στην αμερικανική αγορά στηρίχθηκε κυρίως στα θετικά οικονομικά μεγέθη. Στη στεγαστική αγορά, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών τον Μάρτιο ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2008 καθώς αυξήθηκαν κατά 7% στις 1.036.000 νέες οικοδομές στο 12μηνο. Αντίστοιχα, η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές και συγκεκριμένα κατά 0,4%. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα η βιομηχανική παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 1,1%.

Πέραν όλων αυτών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τη διεθνή οικονομία, κάνει μία εξαίρεση για την ιαπωνική οικονομία όπου μάλιστα διατυπώνει πιο αισιόδοξες προβλέψεις μετά και τη «νομισματική επανάσταση» της ΒοJ.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν εκ νέου σε πτωτική πορεία το γεν και έδωσαν ώθηση στις μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Toyota καταγράφει άνοδο 1,3%.

Παράλληλα, έρευνα της Bank of America σε διαχειριστές κεφαλαίων διεθνώς αποδεικνύει οι επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι από ότι τα τελευταία έξι χρόνια για τη χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας, ενώ παράλληλα πουλούν μετοχές της ευρωζώνης εν μέσω νέων ανησυχιών για την κρίση χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v