Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ασιατικά ταμπλό

Στο υψηλότερο επίπεδο από την κατάρρευση της Lehman o Nikkei. Υποχώρηση του γεν σε χαμηλό 3,5 ετών. Το ενδιαφέρον σε εξαγωγικές και χρηματοοικονομικό κλάδο. Αισιοδοξία για την ανεργία σε ΗΠΑ.

Ανοδικά κινούνται οι ασιατικές αγορές με τα χρηματιστήρια του Τόκιο και του Χονγκ Κονγκ να ξεχωρίζουν ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου και των εξαγωγικών εταιρειών,

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άλμα 2,68% στις 12.283 μονάδες που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Ο Hang Seng ενισχύεται κατά 1,65% στις 23.146 μονάδες.

Σχεδόν αμετάβλητος ο κορεατικός Kospi με οριακή άνοδο 0,08% στις 2.006 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX σημείωσε κέρδη 0,28% στις 5137 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,17% στις 2320 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,5% στις 2606 μονάδες.

Για την αγορά του Τόκιο, κινητήριος δύναμη είναι η αποδυνάμωση του ιαπωνικού νομίσματος, στο χαμηλότερο επίπεδο 3,5 ετών έναντι του δολαρίου (95,10 γεν). Η αποδυνάμωση του γεν έδωσε νέα ώθηση στις μετοχές των εξαγωγικών εταιριών. Ενδεικτικά η Mazda και Bridgestone έκλεισαν με κέρδη 5,8% ενώ η Alps Electric με κέρδη 3,9%.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για άνοδο του δολαρίου που αποδίδεται κυρίως στην αισιοδοξία για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα ως προς την ανεργία στις ΗΠΑ. Πέραν αυτού όμως, οι αγορές καλούνται να αφομοιώσουν σειρά οικονομικών μεγεθών. Η ιαπωνική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σημείωσε ελαφρά αύξηση 0,2%. Για το σύνολο του 2012, η ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 2,0%.

Μικτές πάντως είναι οι αντιδράσεις ως προς τα εμπορικά στοιχεία της Κίνας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,8% ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες και δείχνοντας ότι συνεχίζει η πορεία ανάκαμψης της χώρας. Οι εισαγωγές όμως μειώθηκαν κατά 15,2% στο χαμηλότερο επίπεδο 13 μηνών, αντικατοπτρίζοντας την αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v