Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ασιατικές αγορές

Η Ασία πήρε την σκυτάλη ανόδου από τη Wall. Σε υψηλό 4,5 ετών ο Nikkei. Θετικά τα μηνύματα για τις οικονομίες Κίνας και Αυστραλίας.

Με τον Dow Jones να αναρριχάται σε νέο ιστορικό υψηλό, οι ασιατικές αγορές πήραν την σκυτάλη της ανόδου. Ειδικότερα στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 4,5 ετών καθώς και η νέα διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας υπόσχεται να δώσει τέλος στη δεκαετή μάχη με τον αποπληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 2,13% στις 11932 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,9% στις 22763 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει άνοδο 0,2% στις 2020 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κατά 0,84% στις 5130 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,82% στις 2346 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1% στις 2648 μονάδες.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο στόχος ανάπτυξης για το 2013 στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μένει αμετάβλητος στο 7,5%. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η αυστραλιανή οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2012 με στήριξη κυρίως από τις διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων στις οποίες προχώρησε κατά την προηγούμενη χρονιά η κεντρική τράπεζα της χώρας. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αμερικανική οικονομία και το ρεκόρ του Dow Jones ήταν οι βασικές αιτίες για την ανοδική πορεία των ασιατικών αγορών.

«Η μεσοπρόθεσμη εικόνα δείχνει ευνοϊκή κατά τη γνώμη μας. Αν και δεν προβλέπουμε ότι θα υπάρξει μεγάλη στήριξη από τα μακροοικονομικά μεγέθη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, θεωρούμε ότι είναι περιορισμένα τα περιθώρια για αρνητικές εκπλήξεις, εν αντιθέσει με ό,τι συνέβη το 2012. Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες είναι πολύ στηρικτικές» υποστηρίζει ο Adrian Zuercher της Credit Suisse Asset Management.

Σημειώνεται πάντως, ότι αν και ο Dow Jones άγγιξε χθες νέο ιστορικό υψηλό, οι ασιατικές αγορές έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους. Ο Nikkei, επί παραδείγματι, απέχει περίπου 70% από το ιστορικό υψηλό των 38.915 μονάδων που είχε αγγίξει το Δεκέμβριο του 1989, λίγο προτού σπάσει η φούσκα της «Χαμένης Δεκαετίας» της Ιαπωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v