Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ασιατικά ταμπλό

Άλμα 2,7% στο Τόκιο και 3% στη Σαγκάη. Τα νέα πρόσωπα στην BoJ και τα σενάρια για επιθετική νομισματική πολιτική. Στήριξη από Μπερνάνκε στις αγορές. Θετικά τα οικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ. Τα βλέμματα στην Ιταλία.

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι ασιατικές αγορές με τα βλέμματα των επενδυτών να στρέφονται σε δύο από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο. Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νέα διοίκηση της BoJ, ενώ από την Ουάσιγκτον ο Μπεν Μπερνάνκε προσφέρει στήριξη στις αγορές. Όλα αυτά, ενώ η «αναίμακτη» δημοπρασία ομολόγων χθες στην Ιταλία χαλάρωσε λίγο τους φόβους για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 2,71% στις 11559 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει άνοδο 1,51% στις 22918 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi σημειώνει κέρδη 1,12% στις 2026 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κινείται υψηλότερα κατά 1,33% στις 5120 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 2,28% στις 2366 μονάδες και ο CSI 300 καταγράφει άλμα 3,05% στις 2673 μονάδες.

Στη Wall, ο Dow επέστρεψε σε υψηλό 5ετίας με άνοδο 1,27%, στις 14.076,45 μονάδες.

Κατά τη δεύτερη ημέρα κατάθεσής του στο Κογκρέσο, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκε διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί σημαντικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σύντομα. Παράλληλα, και τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αγορά κατοικιών των ΗΠΑ ενέπνευσαν εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

Πέραν αυτών, οι αγορές προσβλέπουν πλέον και σε επιθετικές κινήσεις από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε και επισήμως ότι νέος διοικητής της BoJ είναι ο Χαρουχίκο Κουρόντα, ο πρόεδρος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και υπέρμαχος της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής.

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιριών κινούνται ανοδικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Toyota καταγράφει κέρδη 2,8%, η Honda Motor 3,6% και η Nissan Motor 3,9%. Και οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν αύξηση της παραγωγής τους στην Κίνα κατά τον Ιανουάριο για πρώτη φορά μετά την περσινή εδαφική διαμάχη μεταξύ Τόκιο και Πεκίνου που είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v