Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Χαρουχίκο Κουρόντα νέος διοικητής της BoJ

Υπέρμαχος της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής είναι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Ιαπωνίας. Ο κ. Κουρόντα, πρόεδρος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, αναλαμβάνει τα ηνία. Άλμα 2,7% για το Nikkei.

Ο Χαρουχίκο Κουρόντα νέος διοικητής της BoJ
Ο Χαρουχίκο Κουρόντα, πρόεδρος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και υπέρμαχος της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, θα είναι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Ιαπωνίας όπως ανακοινώθηκε και επισήμως. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, με το δείκτη Nikkei να κλείνει με κέρδη 2,7% καθώς με αυτή του την επιλογή, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επιβεβαιώνει ότι επιδιώκει στροφή στην οικονομική και νομισματική πολιτική της χώρας.

Ο κ. Κουρόντα έχει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα: έχει καλό διεθνές προφίλ τόσο από τη θέση του στη Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων όσο και λόγο της προϋπηρεσίας του ως ανώτατος οικονομικός διπλωμάτης της Ιαπωνίας από το 1999 ως το 2003. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Κουρόντα θα προχωρήσει σε δυναμική επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό. Ο ίδιος, είχε δηλώσει πριν από περίπου ένα μήνα κατά τη διάρκεια σεμιναρίου: «Για την Ιαπωνία ήταν απόφαση ορόσημο να αυξήσει τον στόχο του πληθωρισμού στο 2% που άλλωστε, είναι και ο μέσος όρος σε διεθνές επίπεδο».

Αναπληρωτές διοικητές της BoJ θα είναι ο Κικούο Ιβάτα, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Gakushin του Τόκιο και ο Χιρόσι Νακάσο, νυν επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων της BoJ. Ειδικότερα ο κ. Ιβάτα ζητά ακόμη πιο επιθετική επεκτατική νομισματική πολιτική. «Σε συνδυασμό η νέα ηγεσία της κεντρικής τράπεζας θα έχει τη δυνατότητα να επανατοποθετήσει τη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας» σχολιάζουν και οι Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v