Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Πτωτικά κινούνται οι περισσότεροι δείκτες. Αποσύρει ρευστότητα από την αγορά η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Νευρικότητα για αποτελέσματα σε ευρωζώνη. Ο παράγοντας των ιταλικών εκλογών.

Πτωτικά κινούνται οι ασιατικές αγορές καθώς επανέρχονται οι φόβοι για την οικονομία, ενώ έγινε γνωστό ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας απέσυρε ρευστότητα από την αγορά για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,31% στις 11.372 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,8% στις 23.194 μονάδες.

Κέρδη 0,2% καταγράφει ο κορεατικός Kospi στις 1.985 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASΧ σημειώνει άνοδο 0,35% στις 5.100 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,6% στις 2.382 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,89% στις 2.685 μονάδες.

Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κiνας προσέφερε συμφωνίες επαναγοράς διάρκειας 28 ημερών για να απομακρυνθεί από την αγορά ρευστότητα 30 δισ. γουάν (4,8 δισ. δολ.). Είναι η πρώτη τέτοια επιχείρηση από τον Ιούνιο και ενδέχεται να σηματοδοτεί στροφή στη νομισματική πολιτική της Κίνας. «Είναι ένα ανησυχητικό σημάδι» δήλωσε και ο Credit Agricole της Kowalczyk.

Η προσοχή των επενδυτών πάντως, στρέφεται και στα όσα διεξάγονται στις ξένες αγορές. Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, οι ευρωπαϊκές κινήθηκαν πτωτικά κυρίως λόγω των απογοητεύσεων από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Η Wall Street ήταν κλειστή λόγω αργίας.

Η νευρικότητα εντείνεται ενόψει και των εκλογών στην Ιταλία, όπου φαίνεται πως δεν θα υπάρξει κάποιο σαφές αποτέλεσμα. Στην Ουάσιγκτον παράλληλα, οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να συζητούν ένα πακέτο περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που θα πρέπει να εφαρμοστεί την 1η Μαρτίου και – σύμφωνα με τους αναλυτές – θα «στοιχίσει» στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v