Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό 4,5 ετών για το Nikkei με άλμα 2,4%

Ισχυρή άνοδος στις ασιατικές αγορές. Υψηλό 53 μηνών για το Nikkei με άλμα 2,43%. Σενάρια για τα νέα πρόσωπα στην BoJ. Επιμένει πτωτικά η στερλίνα μετά την υποβάθμιση της Βρετανίας.

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι ασιατικές αγορές με πρωταγωνιστή το Τόκιο που αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 53 μηνών καθώς υπάρχουν σενάρια για το ποιος θα ηγηθεί τελικά της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei καταγράφει άλμα 2,43% στις 11.662 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,15% στις 22.817 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi υποχωρεί κατά 0,46% στις 2009 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX σημειώνει άνοδο 0,72% στις 5.072 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,43% στις 2324 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,2% στις 2601 μονάδες.

«Ήταν μία μάλλον τρελή συνεδρίαση στις ασιατικές αγορές εάν υπολογίσει κανείς όλες τις πληροφορίες που έπρεπε να αφομοιώσουν και να αποτιμήσουν οι επενδυτές» δήλωσε ο Chris Weston της IG Markets και συμπλήρωσε: «Τελικά βρέθηκα καλό αγοραστικό ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας πιθανότατα θα αναθέσει το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της χώρας στον Haruhiko Kuroda, νυν πρόεδρο της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης και υπέρμαχο της επιθετικά επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, αναφέρει ότι ο Kikuo Iwata – ένας από τους δριμύτερους επικριτές της πολιτικής που ασκούσε κατά τις τελευταίες δεκαετίες η BoJ- θα αναλάβει τη θέση αναπληρωτή διοικητή.

Οι ειδήσεις αυτές οδήγησαν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα το γεν και έδωσαν νέα ώθηση στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών. Συγκεκριμένα το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό 33 μηνών, στα 94,20 γεν ανά δολάριο.

Η μετοχή της Sony ενισχύθηκε κατά 3,4% και της Olympus κατά 3,1%. Έντονα ανοδικά κινήθηκε και ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με τη Sumitomo Mitsui Financial Group να καταγράφει κέρδη 1,6% και τη Daiwa Securities άνοδο 3,6%.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στις ιταλικές εκλογές, ενώ υπάρχει γενικότερος προβληματισμός για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά τις προβλέψεις της Κομισιόν, αλλά και την υποβάθμιση της Βρετανίας από τη Moody’s. Η στερλίνα συνεχίζει την πτωτική της πορεία, σε χαμηλό 31 μηνών έναντι του δολαρίου ($1,5073) και 16 μηνών έναντι του ευρώ (0,8775 ευρώ)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v