Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο η Ασία και βουτιά 4% στη Σαγκάη

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές. Τα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης για την αγορά κατοικιών τρόμαξαν τους επενδυτές. Μονάδική εξαίρεση. Κάθετη πτώση 4% στη Σαγκάη. Άμεσες κινήσεις υπόσχεται ο νέος διοικητής της BoJ.

Έντονες πιέσεις δέχονται οι ασιατικοί δείκτες και κυρίως η κινεζική αγορά με πιέσεις που ξεπερνούν το 4% μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση του Πεκίνου για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο φούσκας στην αγορά ακινήτων.

Συγκεκριμένα, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 3,79% στις 2269 μονάδες και ο CSI 300 κατά 4,72% στις 2542 μονάδες.

Ο κορεατικός Kοspi καταγράφει πτώση 0,66% στις 2013 μονάδες, ο αυστραλιανός ΑSX σημειώνει πτώση 1,42% στις 5028 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,6% στις 22514 μονάδες.

Την Παρασκευή, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση της απαιτούμενης προκαταβολής αλλά και των επιτοκίων δανεισμού για όσους αγοράζουν δεύτερη κατοικία στις πόλεις όπου οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται ταχύτατα. Οι επενδυτές θορυβήθηκαν από αυτή την εξέλιξη φοβούμενοι ανώμαλη προσγείωση στην αγορά κατοικιών, πολλώ δε μάλλον όταν και τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη ΡΜΙ υπηρεσιών δεν ήταν θετικά καθώς ο δείκτης αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό 5 μηνών.

Οι κινήσεις στην Κίνα πραγματοποιούνται ενώ παραμένει ο προβληματισμός των επενδυτών αναφορικά με την εφαρμογή των αυτόματων περικοπών στις δαπάνες της τάξεως των 85 δισ.  δολ. στις ΗΠΑ που ενδέχεται να οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Συγκεκριμένα και σήμερα δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Κογκρέσου με τον πρόεδρο Obama να κατηγορεί ανοιχτά τους Ρεπουμπλικανούς για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.

Μοναδική εξαίρεση στις ασιατικές αγορές κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ήταν ο Nikkei που έκλεισε με κέρδη 0,4% στις 11652 μονάδες. Η ιαπωνική αγορά άλλωστε, κινείται στην τροχιά των εγχώριων εξελίξεων. Ο Χαρουχίκο Κουρόντα που ορίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα νέος διοικητής στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. Μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου, ο κ. Κουρόντα δήλωσε ότι θα λάβει άμεσα τα όποια απαραίτητα μέτρα για να τερματίσει μία δεκαετία αποπληθωρισμού στην Ιαπωνία. «Προς το παρόν, η BoJ δεν κάνει αρκετά» δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v