Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έσπασαν όλα τα κοντέρ στη Wall Street

Με άνοδο 126 μονάδων οι επενδυτές οδήγησαν τον Dow Jones σε νέο ιστορικό υψηλό. Διπλασιάστηκε ο δείκτης την τελευταία τετραετία. Διχασμένοι οι αναλυτές για την επόμενη μέρα. Σε υψηλά 4,5 ετών οι ευρωαγορές.

Με άνοδο 126 μονάδων, οι επενδυτές οδήγησαν τον Dow Jones σε νέο ιστορικό υψηλό. Διπλασιάστηκε ο δείκτης την τελευταία 4ετία. Διχασμένοι οι αναλυτές για την επόμενη μέρα. Σε υψηλά 4,5 ετών οι ευρωαγορές.

Σε ιστορικό υψηλό έκλεισε σήμερα ο Dow Jones μετά από έναν τετραετές ράλι που βρήκε στήριξη τόσο από τη ταχύτερη αύξηση του ρυθμού κερδοφορίας των επιχειρήσεων (από τη δεκαετία του 1990) όσο και από την άσκηση πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης από πλευράς Fed.

Σχεδόν 10 τρισ. δολάρια επέστρεψαν στην χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης από την εποχή που οι δείκτες βρέθηκαν στο ναδίρ, μετά το ξέσπασμα της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης από το 1930 στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο Dow Jones χρειάστηκε μόλις 65 μήνες έως ότου καλύψει τις απώλειες από την χρηματοπιστωτική κρίση και πιάσει νέο ιστορικό υψηλό. Το προηγούμενο υψηλό των 14.164 μονάδων, ο δείκτης Dow το είχε πιάσει στις 9 Οκτωβρίου 2007.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μπορεί ο Dow να διπλασίασε σε μόλις τέσσερα χρόνια ωστόσο η αξία του δείκτη βρίσκεται 20% κάτω σε σχέση με την αναλογία τιμής /κερδών από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, ένδειξη ότι υπάρχουν περιθώρια περεταίρω ανόδου για τον Dow.

Ωστόσο υπάρχει και η αντίθετη άποψη στη Wall ότι μετά το νέο ιστορικό υψηλό του Dow οι επενδυτές θα κοιτάξουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, την ώρα που οι νέοι επενδυτές θα διστάσουν να τοποθετηθούν σε τόσο υψηλά επίπεδα δεδομένου ότι αναμένονται δυσβάστακτες περικοπές στις δαπάνες του κράτους. Ερωτηματικό άλλωστε αποτελεί και η στάση της Fed στο μέλλον.

Από πλευράς τίτλων, στην τετραετή ανοδική πορεία του Dow πρωταγωνίστησαν οι American Express, Caterpillar και Home Depot οι οποίες ενισχύθηκαν περισσότερο από 275%.

Σήμερα, θετικά στην επενδυτική ψυχολογία επέδρασε η περεταίρω βελτίωση του δείκτη ISM υπηρεσιών στις ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα ο δείκτης ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους καθώς διαμορφώθηκε στις 56 μονάδες έναντι 55,2 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν οριακή μείωση στις 55 μονάδες.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street, η μετοχή της J.C. Penney Co. υποχώρησε 10% μετά την φήμη πώλησης μεγάλου πακέτου 10 εκατ. μετοχών από μεγάλο fund.

Στον αντίποδα, η φαρμακοβιομηχανία Santarus ενισχύεται 13% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,8% στα 90,84 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,2% στα 1.576 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 2,5% στο 1,17 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε οριακή άνοδο 0,2% στα 26,40 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,89%, στις 14.254,00 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε υψηλότερα 0,96%, κλείνοντας στις 1.539,80 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,32% στις 3.224,13 μονάδες.

Οι διεθνείς αγορές ξεκίνησαν την Τρίτη με σημαντικά κέρδη στον απόηχο των κερδών του Dow και οι ασιατικές μετοχές, ειδικά οι κινεζικές που υποχώρησαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις, απόλαυσαν σημαντικά κέρδη. Ο γενικός δείκτης στην Σαγκάη ενισχύθηκε 2,3%.

Πειστική άνοδο παρουσίασαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντλώντας στήριξη και από τις ευοίωνες στατιστικές ανακοινώσεις για τις λιανικές πωλήσεις και τους δείκτες ΡΜΙ στην ευρωζώνη.

Η αναρρίχηση του δείκτη Dow Jones σε επίπεδα ρεκόρ τόνωσε περαιτέρω τις επενδυτικές διαθέσεις και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,36% στις 6.432 μονάδες, ο DAX με κέρδη 2,32% στις 7.870 μονάδες, ενώ ο CAC κινείται 2,08% υψηλότερα στις 3.787 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v