Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοταχώς για νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones

Άνοδος στη Wall κόντρα στις δυσμενείς εξελίξεις στην κινεζική οικονομία και στον προβληματισμό για τις περικοπές δαπανών στις ΗΠΑ. Σε απόσταση μόλις 37 μονάδων από το ιστορικό υψηλό ο Dow. Κοντά σε χαμηλό 3 μηνών το ευρώ.

Άνοδος στη Wall κόντρα στις δυσμενείς εξελίξεις στην κινεζική οικονομία και στον προβληματισμό για τις περικοπές δαπανών στις ΗΠΑ. Σε απόσταση μόλις 37 μονάδων από το ιστορικό υψηλό ο Dow. Κοντά σε χαμηλό 3 μηνών το ευρώ.

Η εφαρμογή των αυτόματων περικοπών στις δαπάνες της τάξεως των 85 δισ. δολαρίων στον αμερικανικό προϋπολογισμό σε συνδυασμό με την εφαρμογή μέτρων από την Κίνα προκειμένου να περιοριστούν οι ανοδικές τιμές των ακινήτων, ανησύχησαν αλλά δεν τρόμαξαν τους επενδυτές στη Wall.

Αναλυτικά, οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη αποφυγή των αυτόματων περικοπών στις δαπάνες, κόντρα στις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης S&P ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες, προσβλέποντας στην εφαρμογή, σύντομα, ενός πιο περιεκτικού πακέτου περικοπών και αύξησης εσόδων από την κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι οι περικοπές των δαπανών μόνο φέτος αναμένεται να προκαλέσουν συρρίκνωση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ κατά 0,6%.

Επιπλέον στην Κίνα το χρηματιστήριο της Σαγκάης σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2011 (-3,7%) μετά την ανακοίνωση μέτρων που θα συγκρατήσουν την ανοδική τάση στις τιμές των ακινήτων προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη φούσκα στις τιμές των ακινήτων.

Στο εταιρικό μέτωπο, πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές του βιομηχανικού και ενεργειακού κλάδου με την Caterpillar να υποχωρεί 1,8% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση για τον δείκτη Dow Jones.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Yahoo ενισχύθηκε 3,4%, σε υψηλό αντίστοιχο του Ιουλίου 2008 μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης του τίτλου σε “Overweight” από την Barclays.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,6% στα 90,14 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,1% στα 1.571 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε σε κοντά σε χαμηλό τριών μηνών έναντι του δολαρίου στο 1,2988 εξαιτίας των ανησυχιών για μια ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 2% στο 1,21 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,9% στα 26,37 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,27%, στις 14.127,90 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε υψηλότερα 0,46%, κλείνοντας στις 1.525,24 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 3.182,03 μονάδες.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με αφορμή τη «βουτιά» στο χρηματιστήριο της Σαγκάης αλλά και την έναρξη εφαρμογής των αυτόματων περικοπών στις δαπάνες της τάξεως των 85 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ. Οριακή άνοδος στο Παρίσι.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,51% στις 6.346 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε πτωτικά 0,21% στις 7.692 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,27% στις 3.710 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v