Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια του Μπάφετ για το 2013

Όταν ο «προφήτης της Ομάχα» μιλάει οι επενδυτές σταματούν για να ακούσουν. Όταν μάλιστα εξηγεί τις επενδυτικές επιλογές της προηγούμενης χρονιάς και τα σχέδιά του για την επόμενη, το ενδιαφέρον κορυφώνεται.

Τα σχέδια του Μπάφετ για το 2013
Όταν ο «προφήτης της Ομάχα» μιλάει οι επενδυτές σταματούν για να ακούσουν. Όταν μάλιστα εξηγεί τις επενδυτικές επιλογές της προηγούμενης χρονιάς και αποτυπώνει τα σχέδιά του για την επόμενη, το ενδιαφέρον κορυφώνεται.

Ο λόγος για τον Γουόρεν Μπάφετ, τον ιδρυτή της Berkshire Hathaway, ο οποίος στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους ούτε λίγο ούτε πολύ απολογείται που τα κέρδη ήταν κατώτερα από την πορεία του S&P 500. Είναι η ένατη φορά στη 48χρονη επενδυτική πορεία του που συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι σε μία χρονιά κατά την οποία καταγράψαμε κέρδη 24,1 δισ. δολ. θα είμαστε κάτω του μέσου όρου, αλλά έτσι έγινε» δήλωσε.

Δήλωσε επίσης απογοητευμένος που δεν προχώρησε σε κάποια επένδυση κατά το 2012. «Κυνήγησα δύο ελέφαντες, αλλά γύρισα με άδεια χέρια», είπε χρησιμοποιώντας γλώσσα για σαφάρι. Φέτος, η έκπληξη έγινε με την προσφορά εξαγοράς της H.J.Heinz έναντι 23 δις. δολ. «Έχουμε ακόμη αρκετή ρευστότητα και δημιουργείται ακόμη περισσότερη» δήλωσε.

«Άρα επιστρέφουμε στη δουλειά, βάζουμε και πάλι τη στολή του σαφάρι και ξεκινούμε ξανά την έρευνά μας».

Επέκρινε τους CEO που διαμαρτύρονται για την «αβεβαιότητα» στις αποφάσεις τους για επενδύσεις. «Κρατάμε τα πόδια μας στο πάτωμα και βεβαίως θα έχουμε και το 2013 μία ακόμη χρονιά με ρεκόρ κεφαλαιουχικές επενδύσεις. Ευκαιρίες υπάρχουν στις ΗΠΑ».

Ο Μπάφετ δηλώνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες στις εγχώριες εφημερίδες. Η Berkshire δαπάνησε 344 εκατ. δολ. για να αγοράσει 28 ημερήσιες εφημερίδες και δήλωσε ότι αναμένει και άλλες τέτοιες εξαγορές.

Αν και παραδέχθηκε ότι τα κέρδη στα έντυπα ΜΜΕ «βεβαίως θα υποχωρήσουν», συμπλήρωσε ότι του αρέσουν οι μικρότερες εφημερίδες για τοπικά νέα που δεν βρίσκει κανείς αλλού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v