Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα και περικοπές πιέζουν τη Wall

Πτώση καταγράφουν οι μετοχές στη Wall, με τις ανησυχίες για τις αυτόματες περικοπές στο επίκεντρο. Υποχωρεί το πετρέλαιο. Διολισθαίνει το ευρώ. Βουτιά στη Σαγκάη. Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη.

Σε αρνητικό έδαφος οι μετοχές στη Wall, καθώς η βουτιά του χρηματιστηρίου στην Κίνα και η ανησυχία για τις αυτόματες περικοπές επισκίασαν τις δηλώσεις για συνέχιση του προγράμματος QE3 της Fed.

Ο δείκτης Dow Jones διολισθαίνει 0,34% στις 14.042 μονάδες, ο S&P κινείται 0,28% χαμηλότερα στις 1.514 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,34% στις 3.154 μονάδες.

"Η εικόνα των macro έχει βελτιωθεί κάπως, αλλά δεν υπάρχει λόγος να είμαστε ενθουσιασμένοι" ανέφερε αναλυτής του Bloomberg. "Η πυροδότηση των αυτόματων περικοπών θα μειώσει κατά 0,5% την ανάπτυξη φέτος. Για τις μετοχές αυτό σημαίνει ότι είναι υπερτιμημένες. Οι αγορές έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο ράλι" πρόσθεσε.

Ο δείκτης Shangai Composite υποχώρησε κατά 3,7% τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση μέτρων από το Πεκίνο για την αντιμετώπιση μιας φούσκας στην αγορά ακινήτων. Η πτώση είναι η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2011.

Η αντιπρόεδρος της Fed, Janet Yellen, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχουν αξιοσημείωτοι κίνδυνοι που να επιβάλλουν τον περιορισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (QE3).

"Στην παρούσα φάση, πιστεύω ότι είναι ακόμα απαραίτητη μια εξαιρετικά επεκτατική νομισματική πολιτική για τη στήριξη μιας πιο ισχυρής ανάκαμψης και μιας πιο γρήγορης ανάπτυξης στην απασχόληση" ανέφερε η αντιπρόεδρος της Fed, Janet Yellen.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Transocean καταγράφει άνοδο 2,6%, μετά την ανακοίνωση της καταβολής μερίσματος.

H μετοχή της Yahoo κερδίζει 2,7% ύστερα από την αναβάθμιση της σύστασης σε overweight από equalweight από την Barclays.

Άλμα 5,7% σημειώνει η μετοχή της Hess, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα αποχωρήσεις από τους τομείς του marketing και της λιανικής και θα επικεντρωθεί στην εξερεύνηση και την παραγωγή.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του ιαπωνικού γεν. Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου κυμαίνεται στο 1,30.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο υποχωρεί 1,22% στα 89,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,11% στα 1.573 δολάρια η ουγκιά.

Αρνητικές πιέσεις στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,51% στις 6.346 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε πτωτικά 0,21% στις 7.692 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,27% στις 3.710 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v