Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές.

Ισχυρή άνοδος σε Χογκ Κονγκ και Σαγκάη μετά την αιφνιδιαστική ένωση ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της Κίνας. Πιέσεις στο Τόκιο όπου οι εξαγωγείς παλεύουν με το ισχυρό γεν και τη σινο-ιαπωνική διαμάχη.

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι περισσότερες ασιατικές χρηματιστηριακές μετά την αιφνιδιαστική μαζική ένεση ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της Κίνας. Η Ιαπωνική αγορά όμως, έμεινε στο κόκκινο καθώς οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας παλεύουν με τη νέα ενίσχυση του γεν.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,06% στις 8.769 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει κέρδη 1,14% στις 21.062 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi υποχωρεί κατά 0,14% στις 1.979 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX σημειώνει άνοδο 0,55% στις 4.526 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,91% στις 2.114 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2,1% στις 2317 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε ένεση ρευστότητας 42,1 δισ. δολ. (με πωλήσεις και επαναγορές τίτλων) με στόχο την χαλάρωση των συνθηκών στην πιστωτική αγορά. Η κίνηση έδωσε ώθηση στον χρηματοοικονομικό κλάδο με την Industrial & Commercial Bank of China να ενισχύεται κατά 2% την Bank of Communications κατά 2,7% και την Citic Securities κατά 2,6%.

Επίσης, ο κλάδος των βασικών πόρων και ιδίως ενέργεια και μεταλλευτικές, κινούνται ανοδικά. Η μετοχή της PetroChina ενισχύεται κατά 2,3% και της Cnooc κατά 2,1% καθώς η τιμή πετρελαίου στην Αγορά της Νέας Υόρκης ξεπέρασε τα 90 δολ. ανά βαρέλι. Επίσης η Rio Tinto καταγράφει κέρδη 1,7% και η Fortescue Metals άλμα 4,3%.

Η ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά όμως, που χθες ήταν κλειστή λόγω αργίας, το κλίμα ήταν διαφορετικό. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες μειώνουν κατά το ήμισυ την παραγωγή τους στην Κίνα λόγω της γνωστής εδαφικής διαμάχης που έχει οδηγήσει σε μποϊκοτάζ και διαδηλώσεις. Έτσι, η μετοχή της Suzuki υποχωρεί κατά 1,1% της Nissan κατά 1,5% της Toyota κατά 1,3% και της Honda κατά 1,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v