Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθετη πτώση στις ασιατικές αγορές

Ισχυρές πιέσεις για τους περισσότερους δείκτες. Η απογοήτευση από τα πρακτικά της Fed, ο αιφνιδιασμός από την κεντρική τράπεζα Ν. Κορέας και η νευρικότητα ενόψει του κινεζικού ΑΕΠ. Πιέσεις για τράπεζες.

Πτωτικά κινούνται οι ασιατικές αγορές με προβληματισμό ως προς την πορεία της διεθνούς οικονομίας, αλλά και με έντονη απογοήτευση των επενδυτών από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,48% στις 8,720 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,8% στις 19.067 μονάδες, ενώ ο κορεατικός Kospi καταγράφει πτώση 2,24% στις 1.785 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX σημειώνει απώλειες 0,7% στις 4106 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,21% στις 2179 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,52% στις 2438 μονάδες.

Η νευρικότητα είναι έντονη μία ημέρα πριν κοινοποιηθούν τα κρίσιμα στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας. Ο Yu Bin, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ανάπτυξης της Κίνας εκτιμά ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναπτύχθηκε κατά 7,5% το δεύτερο τρίμηνο, από 8% το πρώτο.

Παράλληλα, η αιφνιδιαστική κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Νοτίου Κορέας, να μειώσει για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια το επιτόκιό της στο 3%, ερμηνεύεται από τους επενδυτές ως προπομπός αρνητικών ειδήσεων για την οικονομία.

Και όλα αυτά, ενώ τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed αποκαλύπτουν ότι λίγοι είναι οι υποστηρικτές μίας νέας ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ.

«Η απουσία τρίτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι αρνητική για τις αγορές» εξηγεί και ο Linuys Yip της First Shanghai Securities και συμπληρώνει: «Οι αγορές ανησυχούν επίσης και για την κινεζική επιβράδυνση. Εάν το ΑΕΠ επιβραδυνθεί στο 7% ή και 7,2% τότε δεν θα είναι καλό σημάδι, αλλά μπορεί επίσης να σημάνει ότι θα υπάρξουν κινήσεις από την κεντρική τράπεζα της Κίνας και τελικά οι αγορές να αντιδράσουν ανοδικά»

Οι μετοχές των τραπεζών και του ευρύτερου κλάδου του real estate κινούνται έντονα πτωτικά κυρίως στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Industrial & Commercial Bank υποχωρεί κατά 2,7% και η China Merchants Bank κατά 2,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v